Кадър: Bulgaria ON AIR

Домашното насилие е ежедневие за десетки българи в страната, но точна статистика за това колко са жертвите на психически и дори физически тормоз у дома няма.

В края на октомври от ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които да се осигури по-голяма защита на жените и децата срещу домашното насилие. Те предвиждат системният психически тормоз да се наказва с до една година затвор или пробация. Когато престъплението е извършено в условия на домашно насилие, предложението е присъдата да достига 5 години затвор.

Предложението е стъпка в правилната посока. Доколко работещи обаче ще се окажат те и ще се промени ли нещо, ако предложението влезе в сила и законопроектът бъде приет – коментар в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR на адвокат Милена Миткова.

"Престъпниците не се интересуват от наказанието и това е доказано. Тук обаче има съвсем различен профил на човек, който не е типичен престъпник. Това прехвърляне от Закона за домашното насилие в Наказателния кодекс отваря широко поле за действие на органите и определено ще има превантивен ефект", коментира адвокат Миткова.

Според нея с промените хората, които масово преди са били насочвани към съда, вече ще получават по-голям шанс за справедливост. Това е така, защото всичко ще бъде подробно описано в Наказателния кодекс и служителите на МВР ще бъдат задължени да образуват досъдебно производство, вместо да изпращат хората в съда.

"Промените означават, че този, който е осъден, най-малкото няма да разполага с чисто свидетелство за съдимост. Много мъже са с добра обществена позиция и определено имат какво да губят. За тях това е много по-притеснително като последствия", заяви още Милена Миткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase