Снимка: BulFoto
fallback

Задържането на лица без уведомяване на близките за 48 часа (или 24 за децата) не е последователно разписано в законовите текстове и няма да е ефективно и ще остане единствено като едно излишно мракобесно решение. Това коментира пред bTV съдията от Софийския районен съд и бивш негов председател Методи Лалов.

Oще по темата

„Ще е „удар във въздуха”, отделно, че засяга неоправдано съществени граждански права”, коментира магистратът.

Той отбеляза, че промените в НПК не са подготвени добре и всъщност ограничението ще засегне само задържаните по досъдебно производство – арестуваните по текстове от Закона за МВР ще продължат да имат право на обаждане.

Освен това е странно, че няма списък от престъпления, за които да важат рестрикциите и всичко пада върху плещите на прокурора, който сам трябва да прежени как да действа.

Според Лалов в сериозен риск са децата, които са с неукрепнала психика и за които не може да се очаква, че ще могат ефективно да се възползват от правото си на адвокат.

„Такъв дебат не може да се води на инат. Ако това е резултатът на месеци работа, то са си изгубили времето”, подчерта съдията.

Той се обяви и против разрастващите се правомощия на КПКОНПИ, защото това показва липса на визия за новия антикорупционен орган.

Методи Лалов разкритикува и дългия престой в ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според него самият факт на отстраняването на двете от общината в „Младост” означава, че няма риск те да извършват ново престъпление – а именно опасността от такова трябва да е в основата на решение да се наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

шизофреник

преди 5 години

тоя Лалов е пълен шизофреник и дебел комплексар да ходи да се метне от някои мост да не се мучи прасето му с прасе

42

Гошо

преди 5 години

ЕДИНСТВЕНИЯТ СЪДИЯ, КОЙТО ДОСЕГА НАДИГНА ГЛАС! Другите си мълчат, а немалко от тях вземат под масата. Спецсъдиите пък начело с председателя на АСНС покорно изпълняват каквото им нареди Гешев. Сетне ние ще плащаме своеволието и безнаказаността на прокурорите. Да си плащат те от техния фонд! Чухте ли това, господин премиер? Твоят Цецо и Д.Кирилов заедно с ПГ на ГЕРБ и ОИ водят тази антибългарска и античовешка политика!

41

Анонимен

преди 5 години

Уж се борят с корупцията. Пълна лъжа. Борят се за пари от фондации и фондове, защитават всеки корумпиран, който може да си позволи тяхната подкрепа и лобизъм. Струва скъпо.

fallback