Снимка: Facebok
fallback

Граждани на Варна излизат на протест срещу присъдата на шофьора, който прегази и уби балетиста от Варненската опера Мартин Чикалов.

"Поход за живота 2" е надсловът, под който ще премине шествието тази вечер. Гражданското недоволство е провокирано от "прекалено малката" присъда на 25-годишния Петър Здравков.

Припомняме, че преди два дни съдът постанови 6 години затвор за престъплението, което се случи на 10 септември тази година. Тогава Здравков помете с автомобила си варненския балетист.

Oще по темата

В хода на разследването стана ясно, че 25-годишният Здравков е бил под влияние на два вида наркотици, шофирал без книжка и преминал по бул. "Приморски" със 77 км/ч при разрешени 50 км/ч. При сблъсъка Мартин Чикалов, който бил със своя велосипед, издъхнал на място, а Здравков избягал от местъпроизшествието.

По време на заседанията първоначално Варненският окръжен съд постанови присъда от 9 години, но 25-годишният шофьор се призна за виновен и тогава магистратите решиха да намалят присъдата му с 1/3 и така Здравков ще лежи в затвора 6 години, а гражданското недоволство не закъсня.

Шествето тръгва тази вечер от 18:30 ч. от общината и ще продължи до областната администрация, пишат от "Труд". Протестът е органазиран във Facebook и е организиран от варненски велосипедисти.

Протестиращите ще настояват за изменение на закона за лишаване от възможността за съкратени съдебни производства, каквото беше проведено, след като Здравков се призна за виновен. Недоволните граждани ще настояват и за изменение в закона при случаи, в които има утежняващи вината обстоятелства.

Припомняме, че първият протест - "Поход за живот" се проведе на 12 септември - само два дни след инцидента, при който Мартин Чикалов загина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Пешеходец

преди 5 години

6 години присъда у нас е ТОЧНО по-малко от 2 години ефективна . Как го изчислих ли ? Вземат предвид лежаното в ареста преди присъдата ...... Няма други присъди , така че може да излезе след като излежи половината от дадената му присъда ..... Не е рецидивист , така че бързо ще бъде преместен в общежитие от лек тип и там ще може да работи . На работещите им се смята 2 дена за три . И ..ей го нашия доказан УБИЕЦ, НАРКОМАН отново на пътя .... и ако мислите че ще ходи пеша или ще спре да се друса..

10

Анонимен

преди 5 години

Този тип престъпления не може да бъде изкупен със затвор, нито дори с принудителен труд.Такива престъпления трябва да се наказват по начин, който да служи за пример на обществото. Присъдата трябва да е жестока и приложена на публично място, за да може хората да се обезкуражават за бъдещи подобни изпълнения.

9

Анонимен

преди 5 години

Ако знам ,че ще лежа 6-7год и аз си имам един-двама които искам да бутна с колата...*** държавата и правосъдието.Мир на душата му.

fallback