Снимка: Булфото
fallback

Николай Банев ще бъде обвинен в пране на пари на над 1 млрд. лева, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"В момента към наказателна отговорност е привлечена и г-жа Банева, като й е предявено конкретизирано обвинение", поясни той.

Майката на Николай Банев също ще бъде обвинена за участие в организирана престъпна група.

Oще по темата

"Към момента освен Евгения и Николай Баневи като обвинена е призована и привлечена към наказателна отговорност и майката на г-н Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите най-вероятно ще определят мярка за неотклонение "парична гаранция", поне такава е тяхната насока. Нейната роля е като участник в организирана престъпна група", обясни още той.

Наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева каза, че майката на Николай Банев е управлявала множество дружества от холдинга.

"Тя е разпореждала и е вземала пари от касите и в "Полимери", продала е кран в много неизгодни условия на тежка индустрия, парите са били присвоени от фамилията и не са влезли в предприятието. Тя е активен участник в прането на пари", каза тя, като посочи, че до тези обвинения се е стигнало, след като са били прегледани документи на фирмите.

Той заяви, че в момента тече предявяване на актуалните и по-прецизни обвинение срещу Банев.

"За длъжностно причисляване, придобил гражданство с източване на 4 предприятия, "Елма Троян" , Полимери, Топлофикация-Казанлък, Химически завод -Панайот Волов", посочи Иван Гешев. 3

Щетата, причинена от това длъжностно причисляване и данъчните престъпления, за които са привлечени като обвиняеми е в размер на над 90 млн. лв., заяви зам.-главният прокурор.

"За да бъда по-точен 589 800 евро, които са констатирани, че се намират в офшорни сметки в дружества контролирани от тези лица, извън територията на Република България. От компетентните власти на тези държави е предявено те да бъдат запорирани. Работим е тази посока", поясни Гешев.

Интересното е, че в дома на Баневи в квартал "Бояна" съпрузите държали незаконно около 100 патрона, за които нямали разрешително. На Николай Банев му го взели след обвинение за закана с убийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Доктор

преди 5 години

Интересно , как майката на Банев управлява МНОЖЕСТВО фирми принадлежащи на клана Баневи ??? Значи Баневи са поверили управлението на една склерозирала старица,която сега не можем да осъдим ,а самите престъпници Баневи се разхождат по света и знаят,че склерозата Банева менажира фирмите им за един милиард !!!!! Ихааааааа! Всички старци били милиардери в България! А пък другите старци защо протестират за по-високи пенсии? кога ще свърши този цирк с много болните и стари милиардери в България???

19

Анонимен

преди 5 години

Така се пере 1 милиард за три дни та Прокуратурата чакала да го изперат и ги хванала!Всички ли сте шарани та вервате на приказки от 1001 нощ?

18

WTF

преди 5 години

Хората колко са се бутнали вече в тази държава. Всеки божи ден чета "Хванете някой! Осъдете някой!". Сега като хванаха някой, айде той не бил, другите му виновни, не знам си какви глупости. Баси жалкия народ! Човека откраднал 1 млрд. ДОКАЗАНИ, още колко не са... един бог знае. За разлика от вас, аз съм очаквам ОЩЕ хора да бъдат осъдени. Време му е! Евала на прокурора, грам не ме е*е за правителства и политици. Всички под ножа!

fallback