Снимка: Булфото
fallback

Италия е поискала Евелин Банев-Брендо от България още през юни 2017 г., когато окончателно го осъдиха на 20 г. затвор за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това става ясно от документи по делото в Рим.

Остава мистерия защо кокаиновият крал не е изпратен там с белезници. Най-вероятната причина е, че по това време той има висящо дело в България за пране на пари, което е с приоритет.

Две седмици след присъдата в Италия излиза и окончателната по делото му за трафик на кокаин в Румъния. Наказанието е 10,5 г. затвор.

През април 2018 г. и съдът у нас изпрати Брендо поне на хартия зад решетките за 6 г. за пране на пари от наркотрафик, разследването по което е от 2007 г. Както е известно, Брендо го няма!

Oще по темата

Последната публична поява на Брендо е от март 2017 г., когато лично чу от апелативния съд в София присъдата си за прането на пари. Малко след това последваха окончателните присъди от Италия и Румъния, но у нас трябваше да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). Подсъдимият не е длъжен да се явява лично на тази последна инстанция. Не го направи и Брендо. Когато решението беше публикувано през април, той логично не беше открит, за да го откарат в затвора.

Европейската заповед за арест беше издадена 3 месеца след окончателната присъда в България. Процедурата е тромава и в случая е спазена. Решението на съда се праща в прокуратурата, която трябва да изпълни наказанието. Оттам нареждат на съдебната охрана да открие Брендо на домашния му адрес. Следва посещение, което, естествено, не дава резултат. После доклад и случаят се предава на МВР, за да издирват осъдения беглец.

Местното и национално издирване с определен срок не дават резултат. Пак доклад и прокуратурата издава европейска заповед за арест. За тези 3 месеца теоретично Брендо може да стигне пеша от София до Пекин например, пише "24 часа".

За последно се разшумя около Евелин Банев преди 2 седмици, когато антикорупционната комисия, известна като КПКОНПИ, внесе иск в съда за 23 млн. лв. срещу него и членове на семейството му. Според присъдата му в България това е сумата, спечелена от наркотрафик до 2005 г., която е изпрал с инвестиции в недвижими имоти у нас. На негово име няма нищо, но фирми на негови приближени имат хотели, бизнес сгради, парцели около София, магазини. Подобно дело се води срещу емблемите на бягството от правосъдието у нас - бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви.

Процесът е от 10 г. и още е на първа инстанция без решение. Галев и Христов пък бяха осъдени за изнудване на собственик на таксита в Дупница. Избягаха през 2012 г. също както Брендо - преди ВКС да реши окончателно делото им. Тогава бягството имаше голям отзвук, докато случаят с международния наркотрафикант и перач на пари Евелин Банев мина без политически изказвания и широк обществен дебат.

Помагал ли е кокаиновият крал на службите, за да залавят дрога?

Три са версиите защо Брендо се измъкна от правосъдието, въпреки че 3 държави го осъдиха на затвор. Най-конспиративна е първата. Според нея Брендо е помагал на чужди служби за сигурност в борбата с наркотрафика. В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбарт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 до 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба "Св. Николай" с български екипаж на борда. Натоварен е с 2,7 тона кокаин. Връзката на Брендо с дрогата не е доказана.

През февруари 2014 г. френската полиция атакува кораб в териториалните ѝ води. На борда има автомобили от рали “Дакар”. В гумите на колите са намерени 1,4 тона кокаин. В България се обискират офиси на бизнесмен, за когото се предполага, че е свързан с трафика. Той и съпругата на един от членовете на бандата на Брендо имат общ бизнес. Нищо от това не се доказа. Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и си идва в България. Въпреки всички заловени пратки за няколко милиарда Брендо е жив, на свобода и с проспериращ бизнес, което според запознати с методите на службите за сигурност е знак, че е бил сигурен за благоприятния изход от ситуацията.

Втората, по-вероятна версия за бягството на Брендо, е свързана с три елемента - бавно правосъдие, вратички в закона и добри адвокати.

Всички от организацията на Брендо бяха екстрадирани в Италия и останаха там. Все още излежават присъдите си 6 г. след операция "Кокаинови крале". Не и босът. Той също беше екстрадиран заради разследването, но с условие да бъде върнат в България. Причината е, че тук срещу него имаше висящо дело за пране на пари. Същото, по което получи наказание от 6 г. затвор през април, но избяга.

Мярката му за неотклонение до последно е "подписка", тъй като бе с примерно поведение в съда. Имаше и забрана за напускане на страната от началото на 2014 г., когато го върнаха от Италия. Оказа се, че бавното правораздаване в България е основната причина Брендо да не лежи зад решетките. В останалите две държави делата приключиха за 5 г., а това у нас - за 12 г.

Третата версия са пропуск на службите за сигурност в България, които са изпуснали Брендо да се измъкне от правосъдието в три държави. До влизането в сила на първата от тях - тази в Румъния, Банев се разхождаше свободно и без охрана в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Красимир Ловешки

преди 5 години

Евелин БАНЕВ е човек с десетки дарби ,а и сякаш и самата Природа го закриля ...Просто един истински щастлив мъж постигащ всичко ,което пожелае да притежава ,красиви жени ,къщи в красиви местности ,пътешествия по цялата Земя за неограничено време,а не мекотело болнаво 48 годишно като мен страдащо от заболявания от 8 годишна възраст вече 4 десетилетия,постоянно жертва на крадци ,на алчни лекари и на всякакви подли хора ,не водило полов живот от години ,живеещо постоянно с мисълта за смъртта...

28

бай ганю

преди 5 години

със сигурност е изпял важни неща в замяна на това да го пуснат да изчезнедали ще лежи не е толкова важно колкото че империята на незаконни действия е разбита и ако държавата разпродаде собственноста му и направи същото със десетки други ще се върне малко надеждата в институцията следяща за правовия ред у наскъдето и да се е скрил ще живее живот под страх че ще бъде заловен той е вече затворник психически и това е тежко наказание

27

Анонимен

преди 5 години

Той е верен човек на ДС и като такъв, занаещ всичките им далавери и престъпления независимо от присъдите е покрит на сигурно място и колкото и да го издирват ще намерят ***?

fallback