Снимка: wikipedia.org
fallback

България спечели две дела, заведени срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.
По първото дело ЕСПЧ отхвърля иска срещу България за обезщетение от 607 710 евро на бизнесмен, построил хотел и заведение върху свлачище.

Делото е заведено от бизнесмена Владимиров, който купува земя в района на свлачище близо до спирка "Журналист" във Варна.

Свлачището е регистрирано през 1972 година, но въпреки това жалбоподателя решава да построи хотел и ресторант на мястото.

През 2005 г. и 2008 г. свлачището се активизира и постройките претърпяват съществени увреждания.

Собственикът завежда иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за вреди, претърпени поради непредприемане от националните власти на укрепителни действия в района.

Искът е отхвърлен с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) с констатацията, че претърпените от жалбоподателя вреди не са в пряка причинна връзка с твърдението за бездействие на държавата, а с естествените природни процеси.

По-късно жалбоподателят се оплаква и пред ЕСПЧ, че държавата не е предприела необходимите мерки, за да предотврати вреди върху собствеността му, като претендира 582 710 евро за претърпени загуби и пропуснати ползи и с още 25 000 евро за неимуществени вреди, общо 607 710 евро.

Другото дело, спечелено от държавата е „Георгиев срещу България“. Жалбоподателят се оплаква от полицейско насилие, както и че по случая му не е проведено ефективно разследване.

През 2012 г. при опит да му бъде връчен акт за административно нарушение, жалбоподателят отказва да го получи и се скрива в дома си. За съдействие са извикани двама полицейски служители. Жалбоподателят твърди, че полицаите са употребили насилие спрямо него, като са го удряли и ритали, притиснали са го към земята и са му поставили белезници.

Жалбоподателят подава оплакване до началника на полицията в Бургас. Образувани са дисциплинарни производства, в резултат на които на служителите са наложени дисциплинарни наказания. еоргиев подава жалба и в прокуратурата. След множество извършени следствени действия през 2015 г. прокуратурата прекратява досъдебното производство. Постановлението за прекратяване е окончателно потвърдено от окръжния съд, който намира, че употребата на сила е била необходима и оправдана от поведението на жалбоподателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

Хахаха, тоя с хотела е долен ***. Той знаейки, че има свлачище построява сградите и сега държавата му виновна :)

12

А колко е загубила,?

преди 5 години

Две спечелени, двайсет загубени, но журналята продължават да ни представят " светлото" настояще в коренно различна светлина. Затова сме на този жал- заради платените жълти псевдостатийки, които грам не отговарят на действителността.

11

АНОНИМЕН

преди 5 години

Най после доживях добра новина от Страсбург!Дано по-вече такива новини да има,защото никак няма да се учудя,един ден и Северин да съди държавата,че не му е осигурила комфорт в затвора.

fallback