Снимка: архив Reuters
fallback

Европейският съд потвърди отказа на България да даде бежански статут на сирийка от Палестина, след като се оказа, че тя вече е разполагала с международна закрила от ООН.

Сирийката, която живеела в Ивицата Газа, заминала за Йордания, където поискала международен бежански статут и го получила. След като се сдобила с документа тя се появила в България и подала молба за втори статут, този път от Европейския съюз.

Oще по темата

След като искането й било отхвърлено от Агенция за бежанците, жената внесла жалба пред Софийския административен съд. Тъкмо той е отправил запитването към магистратите в Люксембург, как да отсъди по жалбата.

Според висшия съд на ЕС когато палестинец е регистриран от Агенцията на Организацията на обединените нации за подпомагане и работа с палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA), той не може да получи убежище в ЕС.

Агенцията е специален орган на ОНН, създаден за закрила и помощ на палестинците в Ивицата Газа, Западния бряг, Йордания, Ливан и Сирия в качеството им на „палестински бежанци“, който се финансира и с европейски средства.

При предоставена вече закрила от UNRWA, палестинците нямат право да искат убежище в ЕС.

Съгласно процедурата за предоставяне на убежище всеки неевропейски гражданин, влязъл на европейска територия може да поиска закрила в ЕС. Молбата трябва да се разгледа от съответния административен орган в държавата членка, където е регистрирана молбата. А отказите могат да се обжалват на две съдебни инстанции.

Ако последното решение е отрицателно, неуспелият кандидат трябва да бъде репатриране в страната, откъдето е дошъл. Цялата процедура трябва да приключи в рамките на 18 месеца. България има едно от най-високите нива на удоволетворяване на молбите за убежище в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 89Само че като идат в германия и изведнъж забравят къде са отишли, стават нагли, и претенциозни, без да имат никакво основание. Започват да се държат абсолютно неприемливо и презрително към хората, които са ги приели. Това е абсолютна гадост. Никой с нищо не им е длъжен. Виждаме ги колко струват, в собствените им държави всеки ги мачка и унижава, а като дойдат в Европа изведнъж им пораства работата. Наглеци. Писна ми. Въобще не ми се реве за тях. Изобщо.

85

до 89

преди 5 години

Може да си искат, но Германия не е ластик да се разтяга и да приеме целия свят. сори. Да се отправят към Русия и Китай - там живота е прекрасен.

84

Анонимен

преди 5 години

Тези хора искат правото да идат в Германия. Основно човешко право!

fallback