Снимка: Булфото
fallback

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на Република България, реши Конституционният съд.

Решението е прието с 8 гласа. Съдиите Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров са подписали решението с особено мнение, съобщава КС.

Oще по темата
Делото беше образувано, след като на 8 февруари ГЕРБ поиска становището на КС за съответствие на т. нар. Истанбулска конвенция с българската Конституция. Искането беше подписано от 75 народни представители.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

По-рано през годината Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Същевременно последните социологически проучвания показват, че болшинството от българите не подкрепят документа. Според последното проучване, представено преди ден от „Галъп“, 58% не одобряват България да я приеме, а 19% подкрепят ратификацията й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

269

Анонимен

преди 5 години

До 254С тези дупки по "великата" българска гранична ограда, с тези продажни депутати и с тая маса мигранти буквално на прага на България как мислиш че ще се получи?! На всичкото отгоре сте наивни и тесногръди и за това ставате единствено за пушечно месо. Загивате си и сте се захапали сите отзад по съседски и роднински!

268

Благодаря!

преди 5 години

На всички, които в оригинал прочетоха тази содомска конвенция - юристи, общественици, хора на науката, богослови, лекари- и ни отвориха очите овреме, за да имаме адекватна позиция и ние, които не сме я чели, но ви вярваме на всички вас! Горда съм, че има такива българи! Да сте живи и здрави! България ще я бъде с такива като вас!Дай Боже да сме все така " изостанали" , но запазили вярата си православна и нейните ценности!

267

Анонимен

преди 5 години

Да не забравяме някои факти:1. Църквата срещу Конвенцията: Бог определя пола, не човекът!2. Католическата църква у нас не приема Истанбулската конвенция3. И мюфтийството осъди Истанбулската конвенцияНО!!! Централният израилтянски духовен съвет се обяви за ратифициране на Истанбулската конвенцияЕто и реакции чисто случайни (COHENcidence) - Емил Коен: Християнските фанатици са в дива радост от позорното отхвърляне на Истанбулската конвенция

fallback