Снимка: БНР
fallback

Измъчен и съсипан е Иван Евстатиев зад решетките. Той е блокиран в зандана, а адвокатът му не може да обжалва присъдата. Причината е, че мотивите към нея се бавят безпрецедентно - над три месеца.

"Срокът за най-сложните дела е 30 работни дни. За това време съдията трябваше вече 3 пъти да е подготвил мотивите си", коментира пред "България Днес" адвокат Ташкена Колчева.

Oще по темата

Тя защитава бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, осъден на 6 години затвор за изнасилването на 16-годишната ученичка Ирена. Присъдата бе произнесена на 2 май.

"Забавянето на мотивите към присъдата с над 3 месеца не просто е скандално, то е потъпкване на човешките му права, защото аз не мога да предприема нищо в момента. Не мога да обжалвам, без да видя причината, поради която клиентът ми е осъден. За мен той е невинен и лежи без вина в килията", алармира адвокат Колчева.

Тя е категорична, че ще потърси сметка на съдиите чрез съда в Страсбург, където ще заведе дело за потъпканите човешки права на бившия кмет.

Междувременно Евстатиев е в тежка депресия зад решетките. Той е спрял отново да се храни, а надзирателите се оплаквали, че се опасяват за живота му. Те са категорични, че Иван Евстатиев ще се самоубие, ако намери средства за това.

Наровете и килията му се проверяват непрекъснато, както и пратките, които пристигат при него, за да не посегне на живота си. Лекари от болницата към затвора следят зорко за състоянието му, за да не се стига до фатален край.

"Грубо нарушаване на човешките му права. Невинен стои вътре, това е своеобразно мъчение. Вече повече от година и половина е затворен", коментира още адвокатката му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 6 години

До Чикатилогоркото мурве! шъ съ разплача...

109

kolio99

преди 6 години

"защитниците" му тука ква ли песен щяха дя пеят ,ако беше тяхното дете на мястото на тази 16-годишна

108

Анонимен

преди 6 години

Мейзер уби мъжът си, опита се да прикрие престъплението и да подкупи полицай и и дадоха 3 г. А на този за това че някаква му дошла в стаята , пили водка и правили секс - 6 години. *** ви правосъдието. Е, поне цяла България научи Рени Водката що за стока е. Сега като завърши да ходи да заработва по курортите

fallback