Снимка: Flickr
fallback

Спецзвено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова за причинена от тях смърт напациент по непредпазливост.

Лекарите са обвинени, че са причинили смъртта на 14-годишно момче, постъпило за лечение на киста на долната челюст в клиниката с управител д-р В. Павлова, която е съсобственик с д-р Валентин Павлов.

Oще по темата

Зъболекарят решава да оперира детето под упойка, въпреки че това не съответства на множество стандарти. Той е решил еднолично да постави детето под пълна интубационна упойка без консултация с анестезиолог, въпреки че клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за поставяне на пациентите под обща анестезия, в случай че възникне усложнение.

Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Към 14 часа зъболекарят поставил детето под пълна упойка. Към 15:10 часа обаче състоянието му рязко се влошило - вдигнало температура, получило тахикардия, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид, признаци, които отговарят на състоянието "малиигнена хипертермия".

В листовката изрично е указано, че са докладвани случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо.

След като момчето изпада в тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който се прилага при подобни проблеми. Въпреки това той не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка" - частен автомобил, управляван от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така момчето не е било придружено до "Пирогов" с необходимата за проследяване на състоянието му апаратура.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. в състояние на сърдечен арест, а в 17.05 ч. е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено.

За престъплението по чл. 123 ал.1 от НК законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и наказание "лишаване от право да упражняват медицинска професия" за определен срок.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка". Предстои насрочване на делото от съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

УБИЙЦИ

преди 5 години

Тоя "доктор" на пазара ли вади тези кисти?

32

Ужас

преди 6 години

Да пази Господ! Мир на душицата на това невинно дете. Нещастните му родители, дано намерят утеха.

31

gfugi

преди 6 години

фесовете са виновни

fallback