Снимка: архив Булфото

Бившият граничен полицаи Михаил Цонков, както и тримата му бивши колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов, обвинени за убийството на турски рибар, няма да дават обяснения в бургаския съд утре.

Срещу тях се води дело в Тежкия наказателен съм в Къркларели за убийството на турски рибар. Четиримата бивши граничари са категорични, че са невинни и са изпълнили служебния си дълг, затова не е нужно да дават обяснения пред турските власти.

Още по темата

В края на март месец на четиримата беше връчен обвинителния акт. Те са обвинени в убийство, както и нанасяне на телесна повреда и увреда на имуществото. Адвокатите им обаче заявиха, че искане за екстрадиция няма, съобщи "24 часа".

На 17 април 2008 г. турска лодка навлязла в българските териториални води на Черно море. Граничарите искали да направят проверка за незаконен риболов, при която обаче турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

Делото е водено на няколко инстанции, но след допълнително разследване е прекратено окончателно. През 2014 г. обаче Европейският съд за правата на човека приема, че случаят е нещастен инцидент и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В съдебната зала Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас на едно от заседанията бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове: "Герои!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase