Снимка: Булфото

Няма законова възможност за екстрадиране в Турция на бившите граничари, обвинени в убийството на турски гражданин, съобщиха от държавното обвинение.

На 17 април 2008 г. турска лодка навлязла в българските териториални води на Черно море. Граничарите искали да направят проверка за незаконен риболов, при която обаче турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал.

Още по темата

Делото е водено на няколко инстанции, но след допълнително разследване е прекратено окончателно. През 2014 г. обаче Европейският съд за правата на човека приема, че случаят е нещастен инцидент и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от страна на Михаил Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.

Прокуратурата подчертава, че до момента молба от турските власти за екстрадиране на четиримата граничари и в случая не може да бъде използвана Европейска заповед за арест, тъй като Турция не е член на ЕС.

Дори и да постъпи подобно искане по силата на Европейската конвенция за екстрадиция, България е заявила, че ще отказва да екстрадира собствените си граждани.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията от турска страна. Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени и в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

В съдебната зала вчера Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове: "Герои!".

Днес апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас ще приеме четиримата български граждани, обвинени от турските съдебни власти в убийство и ще ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове и ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase