Архив: Булфото

Общ преглед

Очаквам държавата да ме защити така, както аз я защитих. Това бяха едни от първите думи, които каза пред медиите бившият граничен полицай Михаил Цонков, след като той и колегите му Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов дойдоха в Районен съд-Бургас, за да получат обвинителните актове от Тежкия наказателен съд в Турция, предаде "Фокус".

На 17 април 2008 г. турският рибар Ялчин Ерджан бе прострелян смъртоносно при оказване на съпротива на български гранични полицаи, след като турската гемия е прихваната в наши териториални води.

Още по темата

До инцидента се стига, след като рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка.

През ноември 2008 г. военният прокурор Байчо Кулев прекрати делото, но на 23 декември същата година Военният Апелативен съд го възобнови.

След допълнително разследване делото бе прекратено окончателно. Прокуратурата прецени, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му и, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.

След като делото завърши с оправдателна присъда у нас, Цонков и колегите му бяха призовани в Турция като обвиняеми. Те ще отговарят за умишлено убийство на турския рибар.

В седемдневен срок адвокатите на българите трябва да се запознаят с обвиненията. Материалите ще бъдат изпратени в Министерството на правосъдието на България, след което в Турция. Освен в убийство, четиримата българи са обвинени в нанасяне на две тежки телесни повреди и увреждане на имущество.

В съдебната зала днес Михаил Цонков каза, че се притеснява от екстрадиране. Всички знаем какво е в момента положението в Турция, каза Цонков.

Пред сградата на съдебната палата в Бургас бе организиран протест в защита на българите. На излизане от сградата те бяха посрещнати с викове "Герои".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар