Снимка: архив Булфото
fallback

Политици и представители на ЦИК сблъскаха аргументи в съдебната зала за и против машинното гласуване на изборите през март.

Там състав на ВАС заседава след жалба на представители на "Нова Република" срещу решение на ЦИК за предсрочния вот на 26 март машинно гласуване да има само в 500 секции.

Мартин Димитров, Трайчо Трайков и други политици обявиха, че това е нарушение на Изборния кодекс. С последните поправки в него бе записано, че вече във всички секции ще има възможност за машинно гласуване.

Oще по темата

До утре ВАС трябва да излезе с решение.

В съдебна зала от ЦИК обясниха, че има препоръка на ОССЕ, според която машинното гласуване трябва да се въвежда поетапно. От Комисията представиха и становище на ДАНС, според което, за да се гарантира сигурността на вота, при машинно гласуване в 500 секции са нужни около 6 месеца, съобщи БТА.

От "Нова Република" отвърнаха, че работата на ЦИК е да осигури изборите така, както са разписани по закон, а не да тълкува или дописва законите. Заради това извън съдебна зала Мартин Димитров поиска оставките на членовете на Комисията.

Според него от 4 месеца е ясно, че у нас ще има предсрочни избори и за това време ЦИК е можела да организира машинното гласуване.

От Комисията обаче контрираха, че няма как това да стане за толкова кратък период, тъй като е нужен специален софтуер за всяка секция.

Освен това под въпрос стои и тълкуването на закона в частта, в която има секции на кораби, домове за стари хора или затвори.

Мартин Димитров обаче изтъкна и друг довод в полза на машинното гласуване - по-малко недействителни бюлетини.

По-рано днес говорителката на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че ако ВАС отмени решението на комисията за само 500 секции, тя ще се съобрази с това и ще започне процедура за закупуване на машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ha ha haaa

преди 7 години

Машинките Тука има-тука нема.... Егати фалшивините се очакват....

21

Анонимен

преди 7 години

Абе хора, вие не разбрахте ли че от изборите няма файда, дали са честни или нечестни, значението е никакво. Важно е след тях дали се изпълняват предизборните обещания. Много пъти станахме свидетели на подмяна на вота, на безпринципни лъжовни коалиции, които нямат нищо общо с гласа на избирателя. Ето вижте Тръмп - каквото казваше, започна да го прави още от първия ден. Дали е правилно или не, това е друг въпрос, но политици и партии които си държат на обещанията - в България липсват.

20

Анонимен

преди 7 години

Откъде ще се вземат 3000 машини за електронно гласуване, само саботират изборите и се правят на велики. Ние данъкоплатците пак ще платим милиони. Никой от възрастните хора, а и голяма част от младите няма да ги ползват.

fallback