Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата иска от Върховния касационен съд да върне на апелативния съд делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров от ДПС, предаде БТА.

Според обвинението долната инстанция е допуснала редица нарушения, затова и делото трябвало да започне отначало.

Прокуратурата сега настоява Бисеров да бъде осъден само за неплатени данъци. Така на практика тя вече не поддържа обвинението за недекларирани валутни сделки, което даде повод на Христо Ботев – адвокат на Бисеров, да попита защо са изготвени две съдебни поръчки до Швейцария.

Още по темата

Той иска Върховният съд да оправдае окончателно Бисеров по всички обвинения. Така, както и двете инстанции до момента.

Припомняме ви, че в началото на юли данъчното дело срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и ексдепутат от ДПС Христо Бисеров приключи с пълното му оправдаване.

Той беше даден на Темида за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лева по сметки в Швейцария.

От особена важност за изхода на делото беше съдебната поръчка до Швейцария за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров. От Швейцария първо заявиха, че искането на българските власти е непълно и затова не отговарят, а накрая отказаха да я изпълнят, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление.

В края на 2013 г. Бисеров и синът му Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари. След това обаче разследването беше отделено, а бившият депутат беше даден на съд по останалите три обвинения, по които обаче бе оневинен.

Бившият зам.-председател на НС не се яви днес в съдебната зала, каквото право има по закон. До месец ВКС трябва да се произнесе по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase