Снимка: Булфото, архив

Софийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на бившия заместник-председател на НС Христо Бисеров, съобщиха от съда.

Магистратите от САС - Снежана Душкова, председател на тричленния съства, и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев са потвърдили изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Бисеров е подсъдим за неплащане на данъци в особено големи размери, недеклариране на сделки с валутни ценности и посочване на фалшиви данни в декларация пред Сметната палата.

Още по темата

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Разследването срещу него започна в края на 2013 г. и според тогавашните съобщения на прокуратурата, обвиненията бяха към него и доведения му син Ивайло Главинков за данъчни престъпления и пране на пари.

След близо две години той беше изправен пред съда с три обвинения: За неплатени данъци в размер 19 хил. лева, за недеклариране на сделки на валутни ценности и че не е декларирал пред Сметната палата 700 хил. лева по банкови сметки в Швейцария.

Освен за укриване на данъци и валутни престъпления Бисеров беше на съд и за това, че не е подал имотната си декларация пред Сметната палата.

По всички тях той беше признат за невинен след 2-годишно разследване и скоростен съдебен процес, поради липса на доказателства.

Софийският градски съд произнесе оправдателната присъда на 1-ви декември 2015-а, а още преди да прочете мотивите, прокуратурата обяви, че ще търси обрат при втората съдебна инстанция въпреки признанието, че делото не е излязло заради отказа на швейцарските власти да съдействат на българската прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase