Снимка: архив Булфото
fallback

Александър Донов и Патрик Първев, младежите, които едва не убиха малкия Еци, поверен им от майка му да го гледат, са го затваряли в шкаф и наказвали с ритици по врата. 3-годишното момче е било системно малтретирано, става ясно от обвинителния акт, внесен в съда от Софийска градска прокуратура.

Жестоката драма излезе на бял свят през юли миналата година, когато детето бе прието в кома и с опасност за живота в “Пирогов“.

За пострадалото дете се грижела само майка му, която е музикантка и често пътувала зад граница, за да работи. Тя не можела да го води със себе си и когато заминавала, оставяла момчето при свои близки, на които имала доверие. Отсъствала за по месец, месец и половина. После се връщала за около два месеца в България при сина си, след което отново отивала в чужбина, става ясно от обвинителния акт.

Един от тези хора, на които имала доверие да възложи грижите по отглеждане на детето, бил бащата на Александър Донов. Двамата били в приятелски отношения и затова решила да повери Христо на него и на 18-годишния му син Александър.

Според уговорката детето трябвало да остане в дома си, а Донови да го гледат там. Дори пробно преди заминаването на майката Александър ходел за по няколко часа, за да свикне с детето.

Oще по темата

На 26.06.2015 г. майката на момчето отпътувала на работа на шведски кораб като музикант. Оставила всичко необходимо за отглеждането на сина й - пари, дрехи и неща от първа необходимост. Уговорката включвала още през деня за детето да се грижи Александър, а вечерта и двамата – бащата и сина. След като майката заминала, в грижите по отглеждане на детето се включил и Патрик Първев - приятел на Александър.

Първев посещавал всеки ден дома, където живеело детето и помагал в грижите за него, като оставал да нощува там. Майката всеки ден се чувала по скайпа с бащата на Александър, за да разбере как е синът й. Разговорите ставали през телефона на Александър и по този начин можела да чува и вижда детето си.

Получавала и негови снимки, последните две били от 19.07.2015 г., на които видяла на лявата буза на детето синина.

От обвинителния акт става ясно, че по време на отглеждането Донов и Първев плесвали и удряли с ръце и крака Христо на различни места по тялото - по лицето, по дупето, по двете бедра на краката и по вътрешната част на коленете и снимали всичко с телефоните си.

Освен това го пъхали в шкаф, а вратата затваряли отвън. След това двамата много се смеели на постъпката си. Снимали се, докато вършат това, и си изпращали снимките по мобилните телефони.

От свидетелски показания по досъдебното производство става ясно още, че двамата обвиняеми наказвали нееднократно детето да стои право и да гледа към стената. Затваряли го често в една от стаите, където детето оставало само, а те били в съседната стая.

Наказвали го като оставяли пред детето дървена дъска с парче колбас, като двете му ръцете били положени встрани от двете страни на дъската върху масата, а в това време с крак ритали детето по врата. Това малтретиране и нанасяне на побой от Донов и Първев върху момчето заснемали също с камера.

На 20 юли вечерта насилието ескалирало. Донов и Първев го удряли с тъпи предмети – в лявото слепоочие, темето, лицето и други. Това довело до закрита травма на главата без счупване на черепа, "хематом в лявата теменно-слепоочна област на главата, остър кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка с дебелина 2 см, паленовиден хигром в ляво слепоочно и челно".

Дошлият на адреса лекарски екип, установил, че детето е в тежко състояние, в кома, с множество кръвонасядания по лицето и тялото, а зениците му са с различна големина, пулс и дишане сравнително стабилни, със съмнение за черепно мозъчна травма. За произхода на травмите Донов и Първев спокойно и без притеснение обяснявали как са получени- детето паднало от креватчето си при това нееднократно.

Благодарение на професионализма на лекарите в "Пирогов" детето оцеляло.

Разпитите установили, че двамата младежи са психично здрави и могат да отговарят за постъпките си. Те са с в ареста от 23 юли 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

майка

преди 6 години

Милото детенце!Тези изчадия трябва да бъдат сурово наказани!

58

до 42

преди 7 години

Тея не са никакви баща и брат на малкия. А просто приятелчета на майката. Бащата на Ецито е грузинец, който дори не го е признал за свой син. Малкият не случил ни на майка, ни на баща, ни на семейни приятели. Дано занапред съдбата да е милостива към него.

57

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 24Е, ти със сигурност нямаш "такъв", защото си в изхвърленото на бyнището бъдеще. И си несъществуващ елемент за таблицата на Менделеев. Просто те няма. Скочил си на камък и ... си се пръснал във въздуха. За което не ти завиждам - много си сл...***. Гaдното е, че отровни части от скокльовци като теб оттук и там, от партия в партия, попадат в бъдещето на младите и го вмирисват и гнoясват.А, и не бъркай "реликва" (нещо ценно, уважавано) с "реликт". Показва характерна неукост

fallback