Снимка: БТА
fallback

Силвия Дънекова, която бе уличена в употреба на допинг на Олимпиадата в Рио, обяви, че завежда серия съдебни искове. Единият ще е срещу Световната антидопингова агенция, вторият срещу Българската антидопингова агенция и третият – срещу Българската федерация по лека атлетика.

Българската състезателка отново обясни, че не е пила нищо нередно. Според Дънекова изледваната в олимпийската лаборатория проба или не е била нейна, или е била съхранявана неправилно.

"Първо ми взеха урина и видях в профила си в сайта, че резултатът е негативен. След това дойдоха да ми взимат само кръв. Взеха ми и урина. Първата ми проба на урината беше с ниска плътност, затова хапнах един сандвич. Животът в селото си продължи, аз очаквах да направя това, за което съм отишла в Рио", разказа отново събитията Силвия.

Oще по темата
След това пристигнали документите, в които се казвало, че е дала положителна допинг проба.

"Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за игрите в Рио. Аз обаче реших, че нищо не разбирам и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Те обаче извадиха урина с различна плътност. За мен това значи или че урината не е моя, или че не е съхранявана правилно", каза още състезателката, цитирана от bTV.

Дънекова е наела адвокат, който да се погрижи за представянето ѝ в съда. Георги Стефанов ще подаде искове в рамките на 2 седмици пред български съд, тъй като процедурата пред Спортния арбитражен съд в Лозана е сложна и няма гаранция, че ще разгледа представените от състезателката доказателства.

"Ние сме тук след консултация със специалисти. Всички те са категорични, че няма как извлечената проба от урината да увеличи плътността си с 3 единици. Взета е проба с резултат 0,6 плътност, а е изследвана с 0,9", каза адвокатът. Той обясни, че целта му е да изчисти името на Силвия, а не тя да продължи да се състезава.

Състезателката категорично заяви, че не е приемала забраненото вещество еритропоетин (ЕПО) и се е доверявала изцяло на д-р Лозанов за своите хранителни добавки.

"Д-р Лозанов е още в Рио. Попълнил е документ за конфиденциалност и ще се изкаже пред журналистите, когато се прибере. Аз не съм употребявала този препарат със сигурност. Ще се борим докрай, ще опитаме да изчистим името ми", заяви тя.

Дънекова, която стана първият атлет, уличен в употреба на забранени вещества в Рио, не може да си обясни защо българската антидопингова лаборатория ѝ е отказала изследване след прибирането ѝ в България.

Тя заяви, че не разбира и защо Българската федерация по лека атлетика и Министерството на младежта и спорта не са я защитили в тази ситуация.

"Първата ѝ проба е била чиста. Какво е накарало да искат втора, не е ясно. Искаме резултатите да бъдат анулирани. Дали е изследвана друга урина или е неправилно съхранявана, не знаем. Дали се е превърнала в жертва на заколение, не знам. Все пак тя е в края на кариерата си. Тя е единствената, която е многократно проверявана в Рио. Не казваме, че има някаква грешка, но защо не са проверявани шампионите?", попита адвокат Стефанов.

"Аз не се сърдя на никой. Не смятам, че има виновни. Ако ме оневинят, ще продължа живота си по по-нормален начин. В момента той е на пух и прах и аз започвам от нулата", завърши Силвия Дънекова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

Къде са изчезнали американските допин-проби. Някой ги хвърли в Нил ли?Дънекова си е права, щом си е чиста пред съвестта и заявява че това не е възможно.Съгласен съм да си изчисти името. Нека истината излезе.

21

МА

преди 7 години

Аз и вярвам! Там нещо много смърди! Как така унищожиха пробите на щатските спортисти..;) айде де..

20

Редовен

преди 7 години

къде я навряха момичето с тия допинг скандали, Несправедливо обвинен - най лошото....Дано делото се реши в нейна полза #азвярвамнаСилвия

fallback