Кадър: "Нова телевизия"

Мъжът, който Турция иска да й предадем заради връзки с Фетхлуллах Гюлен, е искал политическо убежище у нас, но в момента не е в България. Българският съд няколко пъти е отказвал да го екстрадира.

Мъжът най-вероятно е Абдулах Бююк. Той се занимава с търговия с интернет домейни. Съдружниците му в момента отказват коментар.

Още по темата

По-рано днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че турска делегация ще иска от България екстрадирането на човек, заподозрян във връзки с духовника Гюлен. Турция го подозира в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли.

Анкара е искала няколко пъти екстрадацията на бизнесмена Абдулах Бююк, а българският съд е отказвал. Последното решение е от 28 март тази година и е окончателно.

По-рано днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева съобщи, че няма ново искане за екстрадиция на Абдулах. Тя потвърди, че на 28 март съдът окончателно е отказал екстрадицията на Бююк.

Според Захариева от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд.

"Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени", посочи тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase