Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изискат екстрадирането на лице, за което се смята, че е свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, обвиняван за ръководител на осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли, съобщи БНР.

Турският дипломат №1 направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани.

Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че е отишъл преди пуча в България.

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България. Някои от престъпниците, които се опитаха да  убият президента Реджеп Тайип Ердоган, докато почиваше на Мармарис, успяха да избягат, но няма да успеят да се скрият, защото сме задействали всички сили - институции, полиция, войска. Те ще бъдат заловени рано или късно, където и да се намират. Няма да ги оставим, ще ги изведем пред съда и ще ги накажем", заяви Чавушоглу.

Още по темата

Междувременно турските специални сили са задържали 11 командоси, които се укриваха, откакто при неуспелия опит за преврат на 15 юли нападнаха хотел в Мармарис, където бе отседнал турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Президентът вече беше напуснал хотела при пристигането на метежниците, след като предварително научил, че е в опасност и трябва да се премести.

Анадолската агенция съобщи, че бегълците са били заловени в района на град Ула, окръг Мугла, след като специални сили на жандармерията, подкрепени от хеликоптери и безпилотни самолети, били изпратени в района по подаден от местен жител сигнал.

При акцията по залавянето на командосите е възникнала престрелка, но не се съобщава за пострадали.

Десетки протестиращи се събраха и ликуваха пред участъка на жандармерията, в който бегълците бяха откарани първо, преди да бъдат преместени в близкото полицейско управление.

Общо 37 войници са участвали в операцията по залавянето на Ердоган в Мармарис, като 25 от тях бяха задържани по-рано, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase