Снимка: Facebook

Районната прокуратура в Средец е препратила преписката за деянията на Господин "Динко" Вълев на Софийската районна прокуратура, тъй като счита, че са налице достатъчно данни за престъпление – подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност.

Преписката е образувана по сигнал на Българския хелзинкски комитет, съобщават от НПО-то.

От постановлението на обвинителите става ясно, че на 14 февруари Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе.

Още по темата

На операторите на телефона Вълев заявил, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език: "Всички долу", как псува, как се заканва, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко… ще ги лопам".

Съгласно постановлението на прокурор Валентина Маджарова цялостното поведение на Динко в случая е дискриминационно.

"Дискриминационният елемент е именно субективната причина, поради която Вълев извършва деянието, доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване", се произнася тя.

Според нея той е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци.

"Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството че са бежанци...", обосновава се прокурор Маджарова.

"Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефекта от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и Facebook, което пък му е осигурило голяма аудитория", се произнася още тя.

Прокуратурата в Средец счита, че резултатът от престъплението е довеждането на дискриминационните изявления до знанието на трети лица – зрителите и препраща преписката на Софийската районна прокуратура като компетентна да се произнесе.

"Институционалното признаване на тази реалност е условие за справедливост, без което не може", коментира постановлението адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на Български хелзинкски комитет.

Припомнете си видеото от ареста на Динко! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase