Снимка: Булфото, архив
Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Делото бе върнато за ново разглеждане на същия съд от друг състав от стадия на съдебното заседание, става ясно от сайта на ВКС.


Според ВКС са допуснати съществени процесуални нарушения и не са проверени важни обстоятелства, свързани с автора и начина на извършване на деянието. Вчера магистратите постановиха делото да бъде гледано от Софийския апелативен съд, но от друг състав.

Още по темата
 

"ВКС намира за основателни и възраженията на защитата за неубедително формулиране на извода, че автор на престъплението е подсъдимия Русинов в светлината на новоприетите факти за механизма на изпълнението му, недостатъчна яснота за крайния час на настъпване на смъртта, както и поради игнориране на данни за присъствие на други три лица, за което са свидетелствали редица веществени доказателства", пише в решението на съда.

Припомняме ви, че в края на юли миналата година Софийският апелативен съд намали доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна на 19 години.

Наказанието му бе намалено, защото Чеци бе оправдан по два от елементите на обвинението - за съучастие и за особена жестокост. Затова втората инстанция не намира, че извършеното от Чеци престъпление се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от подсъдимия", пише в мотивите на съда.

САС промени и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг.

На 10 юли 2011 година 28-годишната Яна Кръстева бе открита от случайни минувачи удушена и полугола в храстите в Борисовата градина. Тя бе убита часове след рок концерт на стадион "Българска армия".
 
Първоначално за смъртта й бе арестуван клошарят Пламен Трифонов, но след това бе освободен, а в ареста попадна Николай Русинов-Чеци.

По време на делото стана ясно, че Яна и убиецът й са се срещнали в столично заведение в нощта на 8 юли. След това Чеци я изнасилва и я оставя мъртва в Борисовата градина. Защитната теза на Николай Русинов тогава бе, че сексът с младата жена е бил доброволен, а тя е била жива, когато той я е напуснал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase