Снимка: Булфото, архив
fallback

Конституционните съдии са отказали да се занимават с искането на обудсмана Мая Манолова за отмяна на новите правила за варене на домашна ракия. Решението е взето днес единодушно от конституционните съдии - с 12 гласа, съобщи "Правен свят".

Oще по темата

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове, прието в края на миналата година от парламента, на собствениците на казани за ракия вече е позволено да работят само от 1 юли до 31 декември.

Промените на правилата за варене на домашна ракия предизвикаха много протести на казанджиите, но това не отказа управляващите.

Мотивът на КС да отхвърли искането на Манолова е, че омбудсманът има право да го сезира само в защита на правата и свободите на гражданите, а собствениците на казани са еднолични търговци.

Със Закона за акцизите и данъчните складове беше регламентирано още, че малки обекти за дестилация са тези със съдове до 500 литра. За тях данъкът е 550 лева на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

До Тодорка 19

преди 8 години

Остатък от комунизма не е варенето на ракия,а опитите да му се сложат рамки. "Партията" слагаше в партийни рамки всичко,значи този "ход" е реликтов остатък от комунизма. Ракията не е и от турско- турците не са ни учели да варим нещо,което сме варили 6 века преди тяхното идване,а ни учели на кражби и корупция. Ние пък сме ги научили да готвят,да се обличат с дрехи,да се ограмотяват и къпят,да живеят в къщи вместо в обори,да пийват за здраве,да пеят песни и хоро да играят,а не да мятат гюбеци.

22

Анонимен

преди 8 години

Van4i.абе тикви да земете след ракията да забраните и виното,салатата,свинското и да плащаме че дишаме.

21

Анонимен

преди 8 години

Van4i.на никой не му пука че тези тиквеници и платени *** на брюкселски *** забраняват да си варим ракийка. То гроздето е мое казана си е мой кви данаци бе тиквииии да не сте копали вие беееаа.

fallback