Снимка: архив, БулФото

Производители на домашна ракия поискаха отново да отпаднат промените в Закона за акцизите и данъчните складове на среща с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Владислав Горанов.

Още по темата

След срещата Андон Андонов, съпредседател на сдружение "Българска домашна ракия", изрази оптимизъм, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото насърчават сивия сектор, предаде БНР.

"По новия Закон за акцизите и данъчните складове от първи януари – идва човекът при мене, който иска да вари ракия, попълва съответната справка декларация, която е прошнурована и подпечатана от Агенция "Митници", и чак след 14 дена срок той ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за съответното лице", обясни Андонов.

И хората казват: "Чакай, кой ще ми каже на мен кога аз да си варя ракията – когато искам аз, тогава ще си я варя". И така човекът си тръгва от мене и почва да търси алтернативни начини да си свари ракията – я в къщи, я в мазето, допълни производителят.

Ракията, от която починаха няколко души в Якоруда, не е варена в регламентирани обекти, заяви категорично Стоян Атанасов от Сдружението на казанджиите.

"Досега няма отровен човек от домашна ракия, изварена в селските казани. Хората, които в Якоруда се отровиха, са отровени от метилов дървесен спирт, разбъркан с есенция. За да се отровиш от домашна ракия, от метилов спирт, трябва да изпиеш шест литра ракия, за да стигнеш количеството на метиловия алкохол, който се съдържа в ракията.

Премиерът е обещал да обсъди въпроса със своите съветници и след седмица ще има нова среща. Производителите, от своя страна, заплашиха с национален протест, ако исканията им не бъдат приети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase