Светла Димитрова. Снимка: Dnes.bg
fallback

"Ние не сме опасни хора, ние искаме само да живеем спокойно и да си проповядваме Исляма тук". Това заяви в Съдебната палата Светла Димитрова - съпругата за сочения за тартор на организираната престъпна група за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед.

Oще по темата
Тя разговаря с медиите за първи път след арестите и присъства на първото заседание по делото за радикален ислям, на което Окръжен съд-Пазарджик даде ход. То се води срещу 14 обвинени в разпространение на идеите на "Ислямска държава" имами.

Пред магистратите се изправиха 40-годишният Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда по първото ислямско дело и 13 негови съратници. Те бяха задържани при две мащабни акции на МВР и ДАНС.

Според обвинението Ахмед Муса е ръководил организацията и е проповядвал в Пазарджик, Пловдив и Асеновград не само лично в молитвени домове, но и чрез клипове в сайтове за видеосподеляне и социалните мрежи. В съдебната зала присъства и съпругата му, която го защити.

"Той е невинен – виновни сме, че сме мюсюлмани", каза още Светла Димитрова.

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за отвод на един от адвокатите – Елвира Пенкова, тъй като нейния подзащитен Стефан Димитров – Тефик е дал показания срещу другите подсъдими в хода на досъдебното производство.

"Сегашното дело е продължение на предишното дело. Тук имаме резултат от пропагандната дейност от дейността на подсъдимите в първото дело", каза прокурор Недялка Попова.

При акцията на МВР и ДАНС бяха иззети и оръжия, а от интернет свалени материали, проповядващи радикален ислям. Пред Съдебната палата се събраха и поддръжници на подсъдимите, които ги защитиха.

"Ако има Джихад – тук в махалата ще има армия", заяви един от протестиращите.

Разпитите на свидетели и вещи лица по мегаделото за радикален ислям продължават и в петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

от миналото

преди 8 години

деистваите както едно време се режаха бурките и шалварите на тези черни скафандри бягаха като на умряло и се чудеха къде да се скрият и на се покажат милиционерите ходеха с едни големи ножици и режеха плашилата им навред

62

анонимна.

преди 8 години

Кмете, кмете на Пазарджик до кога?! Отвори ги най- после твоите очи. Единствен град в цяла Българи пълен с ислямисти и мръхли с бурки.Няма да е зле господин главния прокурор да се самосезира по този въпрос.Не искаме плашила по улиците на града.

61

ПАЗАРДЖИК

преди 8 години

В ПАЗАРДЖИК НИДЖИ НЕ НИ ТРЯБВАТ ТЕ СБИРАТ ХОРАТА И ГИ ИСПРАЩАТ В ТУРЦИЯ.ЗА ТАЯ НИНДЖА СЪД С КАМЪНИ ВЪН ОТ БГ И КЪМ ТУРСКО ОТ ТУРСКО КЪДЕТО СИ ИСКАТЕ ПРОПОВЯ.КАКТО СИ ИСКАТЕ БГ Е ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА

fallback