Снимка: БТА

Оставката е морален акт, сам вземаш решението дали да я подадеш. Така правосъдният министър Екатерина Захариева отговори на въпрос дали изпълнението на част от препоръките в мониторинговия доклад на ЕК минава през оставки във ВСС.

Все пак тя отбеляза, че голяма част от критиките в доклада са към Съвета.

Още по темата

"Политическите партии в парламента вече направиха своите декларации и оценка, нашата работа като правителство е да свършим работата и да предложим следващите стъпки", коментира министърът.

Захариева каза, че със сигурност ВСС трябва да се "вземе здраво в ръце" и да започне да работи по препоръките на Брюксел, както правителството е направило своя план.

Министърът напомни, че кадровиците на Темида вече изказаха позиция, че не приемат призивите на партиите за оставки.

"Призиви от нас не сте чули за това, нашити призиви и моите лично са за конструктивна работа", уточни Захариева. Вчера обаче вицепремиерът Меглена Кунева, която също участва в днешния брифинг след обявяването на доклада, първа призова за оставки във ВСС.

Захариева пък апелира да не се занимаваме с ежедневни скандали и разправии.

"Неслучайно дадох за пример електронното правосъдие и първият проект беше блокиран заради някакви недоразумения и лични напрежения между двете институции, няма да допусна това", зарече се министърът.

Тя посочи, че няколко пъти е призовала ВСС да спазват приетия от тях кодекс за поведението на магистратите.

"Нека да си набележим план за действие и да започнем да работим. Като министър на правосъдието ще работя с който и да е ВСС и там се надявам също да погледнат доклада, както го четем и ние - има много работа за вършене", допълни министърът на правосъдието.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че на срещата на представителите на правителството с десетте смесени търговски камари е било изрично уточнено, че общата им позиция в подкрепа на съдебната реформа няма връзка с казуса с "Химко" – Враца.

Преди дни американски инвеститор обяви, че му е искан подкуп, за да се осъществи сделка за продажбата на фалиралия торов завод. Впоследствие премиерът Бойко Борисов поиска разследване на случая от ДАНС и прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase