Снимка: архив Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд прекрати делото за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Още по темата

То започна след жалба на дружество "Будител" срещу решение на служебното правителство на Георги Близнашки да даде нотариалния акт на храма на Българската православна църква.

Според неправителствената организация това противоречи на решение на Великото Народно събрание, което е определило, собствеността на храм-паметника е всенародна. БПЦ само можела да го управлява.

Адвокатите на Църквата обаче репликираха, че храмът остава достъпен за всички и прехвърлянето на собствеността на ощетява никой. Защитниците обявиха и че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес.

Именно това стана причина и делото да бъде прекратено. Тричленният състав на ВАС се аргументира, че липсва правен интерес от страна на дружество "Будител".

Според съдиите решението на кабинета "Близнашки" регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват и нямат право да го атакуват в съда.

МС е компетентният по закон орган да вземе решение за преобразуване на държавната собственост от един вид в друг, се казва още в мотивите на ВАС.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 7-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase