Снимка: БТА, архив

Българският патриарх Неофит ще присъства на заседанието на ВАС във връзка собствеността на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия Синод.

Пред сградата на ВАС в понеделник в 8:30 часа ще бъде отслужен молебен за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ.

Предвижда се камбаните във всички столични храмове да бият тревожно между 9:00 и 9:30 часа на 7 декември.

Върховният административен съд на Република България е дал ход на дело в отговор на жалба от Веселин Любомиров Станков и Страхил Георгиев Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител", против решение на Министерския съвет за предоставяне на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Обявяването на храма за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври.

На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на "Св. Александър Невски" на църквата.

На 8 октомври 2014 г. в Гранитната зала на Министерския съвет, в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство, се състоя церемонията по тържественото връчване на Акта за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase