Снимка: Булфото, архив

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева, която едва не уби 4-дневната Никол Димитрова в болница "Софиямед" на 18 април.

Още по темата

Акушерката е обвинена в опит за умишлено убийство - Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му, пише в обвинителния акт, информират от ррокуратурата.

Вследствие на ударите е имало опасност за живота на бебето. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост.

От обвинението са категорични, че малката Никол не е починала само заради намесата на лекарите от болница "Токуда", където е била транспортирана.

След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна париетална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка.

Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете.

След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив - състояния, реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

От прокуратурата съобщиха още, че тече разследване срещу акушерката за побой и на още четири бебета.

Тя е посегнала на новородените по време на нощните си дежурства на 18 и 24 март, на 16 и на 18 април. При тези случаи тя отново е блъскала и удряла бебетата.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение "Домашен арест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase