Снимка: архив, Булфото

Скандалният случай с бебето, което е в болница с черепно-мозъчна трамва, започва да се разплита.

Зам.-министърът по здравеопазването Бойко Пенков обяви, че преди  дни, по време на нощно дежурство в "София Мед", една от акушерките си е позволила да удари с ръка няколко пъти 7-дневно бебе, заради което от днес тече разследване.

"Моментално е подаден сигнал, уведомени са полицията, прокуратурата, акушерката е задържана и вече е на разпит. Детето е в реанимацията на "Токуда", вече не е на апаратна вентилация. Продължават изследванията, има известно подобрение в състоянието му", каза Пенков.

Още по темата

Той съобщи, че се обсъжда правене на изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се знае дали има и други сериозни травми по новороденото.

По думите му задържаната акушерка е била с дългогодишен стаж, с безупречна досега репутация.

"Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество, психолози ще решат. Бих я уволнил, бих потърсил отговорност от нея в съда за уронване престижа. Това е непростимо", категоричен бе заместника на министър Петър Москов.

"Човек, който е направил такова нещо, трябва да има възмездие, ще следим случая", обеща Пенков.

Преди минути от болница "София Мед" съобщиха, че акушерката вече е отстранена от длъжност за „установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал“.

От там допълват, че оказват пълно съдействие на разследващите по случая, но няма да отговарят повече на медийни запитвания по случая.

На свой от Софийската градска прокуратура обявиха, че като обвиняема по случая е привлечена Емилия Ковачева от Самоков. Обвинението срещу нея е за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете.

От там допълниха, че зловещият инцидент се е разиграл на 18 април около 2.00 часа след полунощ, именно тогава дежурната акушерка - Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето. Засега не ся ясни мотивите й.

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 8 години

за тези ,които я оправдават и не вярват има клипа целия във вбокс .... ако е била уморена да ги и оставила и да ляга да спи ...НИКАКВИ причини не извиняват нейната постъпка .... нито многото часове нито домашни проблеми ... тези родители са се борили 9 месеца да го родят живо и здраво ... а сега господ да им е на помощ , чудо е като цяло че детенцето е живо... и всеки ,който се опитва да я оправдае да си представи ,че това там е неговото ... да ви видим дали няма да си върнете думите ....

98

Рози

преди 8 години

Освен от акушерката трябва да се търси отговорност и от ръководството на Софиямед,че допуска две 12 часови смени,една след друга...т.е.24часа работа,без сън.Безсънието е всепризнато средство за мъчение -човек става неадекватен,като зомби.Безсънието и умората в допълнение към факта,че е вдовица и сама се е грижела за финансовото обезпечаване на семейството си си е казало думата.Тя е изпушила тотално.....Но и шефовете и са за затвора ,заради яката експлоатация над своя персонал.

97

Анонимен

преди 8 години

Много се шуми по тая тема.Ясно е ,че шумът се вдига за фон.С кои ли цени ще ни ударят от първи май?????