Снимка: архив, Булфото

Скандалният случай с бебето, което е в болница с черепно-мозъчна трамва, започва да се разплита.

Зам.-министърът по здравеопазването Бойко Пенков обяви, че преди  дни, по време на нощно дежурство в "София Мед", една от акушерките си е позволила да удари с ръка няколко пъти 7-дневно бебе, заради което от днес тече разследване.

"Моментално е подаден сигнал, уведомени са полицията, прокуратурата, акушерката е задържана и вече е на разпит. Детето е в реанимацията на "Токуда", вече не е на апаратна вентилация. Продължават изследванията, има известно подобрение в състоянието му", каза Пенков.

Още по темата

Той съобщи, че се обсъжда правене на изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се знае дали има и други сериозни травми по новороденото.

По думите му задържаната акушерка е била с дългогодишен стаж, с безупречна досега репутация.

"Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество, психолози ще решат. Бих я уволнил, бих потърсил отговорност от нея в съда за уронване престижа. Това е непростимо", категоричен бе заместника на министър Петър Москов.

"Човек, който е направил такова нещо, трябва да има възмездие, ще следим случая", обеща Пенков.

Преди минути от болница "София Мед" съобщиха, че акушерката вече е отстранена от длъжност за „установени груби нарушения на служебните задължения, професионалната етика и морал“.

От там допълват, че оказват пълно съдействие на разследващите по случая, но няма да отговарят повече на медийни запитвания по случая.

На свой от Софийската градска прокуратура обявиха, че като обвиняема по случая е привлечена Емилия Ковачева от Самоков. Обвинението срещу нея е за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете.

От там допълниха, че зловещият инцидент се е разиграл на 18 април около 2.00 часа след полунощ, именно тогава дежурната акушерка - Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето. Засега не ся ясни мотивите й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase