Снимка: архив, Булфото
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържане на народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов за извършено хулиганство и принуда в НАТФИЗ на 23 октомври.

Oще по темата

Материали от разследването са предадени на главиня прокурор още на следващия ден, а на 25 октомври Цацаров е изготвил исканията срещу народните представители.

Те са внесени в Народното събрание днес в 9.00 часа сутринта, съобщиха от прокуратурата.

Събраните при разследването доказателства уличавали Волен Сидеров и Десислав Чуколов извършване на престъпления от общ характер, твърди Обвинител №1.

От прокуратурата припомнят и хронологията на събитията от преди три дни:

На 23 октомври около 20.25 часа, народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов, заедно с други лица влезли в сградата на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

По това време в НАТФИЗ е имало занятия, репетирали студенти. Сидеров и Чуколов започнали да им задават въпроси на висок тон, отправяйки обидни квалификации.

Студентите решили да се приберат веднага в аудиторията, след което последвали удари по вратата й и нахлуване вътре на цялата група, водена от двамата народни представители. Така Сидеров и Чуколов прекъснали занятията по "Сценична реч", провеждани в НАТФИЗ.

От прокуратурата допълват, че нахлуването е било придружено с викове: "Наркомани", "Глупави актьорчета, които ще играят в тъпи български сериали", "Меки китки", "Педалчета", "Вие наркомани ли сте?", "Познавате ли този?", "Това Ваш колега ли е?", държейки снимка на непознат за студентитее мъж.

Докато всичко това се случвало, студентка в НАТФИЗ извадила мобилния си телефон, решена да заснеме действията на Волен Сидеров, в израз на възмущение от поведението му. Виждайки това Сидеров се приближил до нея с думите: "Ти каква си?", "Защо снимаш?"

След това Сидеров е хванал студентката силно за китките, извил ръцете й, дърпал я и я бутал, докато тя не опряла гръб в стената на аудиторията и се опитал да й вземе телефона.

Студентката започнала да вика за помощ, към нея се приближило непознато за нея лице и изтръгнало телефона от ръката й. Студентката била принудена да отключи телефона си и да изтрие направената снимка на Волен Сидеров. Повикана била полиция, но при пристигането на служителите на МВР Чуколов, Сидеров и придружаващите ги вече били напуснали сградата, отбелязват от прокуратурата.

В съобщението се допълва, че действията на двамата народни представители предизвикали уплаха и силно възмущение на студентите и преподавателите.

От събраните до момента доказателства се налага извода, че с поведението си Волен Николов Сидеров и Десислав Чуколов в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост, посочват от прокуратурата.

Законова пречка за наказателното преследване и задържането под стража на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е обстоятелството, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет, допълват от прокуратурата.

Главният прокурор е поискал от Народното събрание разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване и задържането на двамата народни представители за извършените от тях престъпление.

Според Цацаров задържането им пък е необходимо преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други общественоопасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани.

Тази сутрин МВР шефката Румяна Бъчварова обяви, че към момента задържането на лидера на "Атака" е невъзможно, тъй като трябва да е извършил тежко престъпление, което към момента не е налице.

Проба за алкохол също не може да му бъде взета, отново заради имунитета на депутат.

Тя благодари на полицаите за адекватната ситуация в напрегнатата ситуация снощи.

Припомняме ви, че Сидеров отново нахлу късно вечерта в НАТФИЗ и спретна поредното си шоу. Този път обаче той бе изведен насила от Академията, а отвън гражданин му нанесе удар в лицето.

Мъжът бе задържан, а националистът отведен в Първо РПУ, а в последствие и в "Пирогов" за освидетелстване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Анонимен

преди 8 години

Г-н Цацаров, нямате ли страх от Бога?!

106

Данакоплатец

преди 8 години

Заплатите и всички облаги на депутатите се заплащат от гражданите данъкоплатци, включително издръжката на скъпите им партии! Абсолютно недопустимо поведение за депутат!

105

Анонимен

преди 8 години

Това е поредния цирк за замазване на други по големи проблеми в държавата!Клоуна не е виновен

fallback