Ангелина Димитрова в съда. Снимка: архив, Булфото

15 хил. евро ще получи вдовицата на разстреляния през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, реши Министерският съвет.

Тя и синът й спечелиха дело срещу България в Европейския съд по правата на човека през март т.г., а решението е в сила от юни.

Още по темата

Претенциите на Ангелина Димитрова и Константин-младши са за нарушено право на собственост. Държавата провела процедура по отнемане на техни наследствени имоти на основание на вече отменен закон.

Правителството ще плати от бюджета 3 хил. евро за морални вреди и 12 хил. евро за разноски по делото. Искът на Ангелина Димитрова обаче е за 850 хил. лв., на каквато стойност са незаконно отнетите й наследствени имоти плюс таксите по процедурата.

Съдът обаче е дал възможност на правителството да преговаря и да се споразумее с нея за сумата до октомври.

Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров-Самоковеца бе убит на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам. След смъртта му съпругата му Ангелина беше съдена и оправдана за контрабанда. След това осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Преди това обаче съдът конфискува нейни имоти и коли във Варна и София, придобити по време на брака й със Самоковеца, заради разминаване в доходите и разходите за придобиването им. Основанието за това стана отменен текст от закона за собствеността на гражаданите и точно заради това съдът в Страсбург се произнася в нейна полза. Дали ще е доволна обаче от сумата?

Плащания за над 70 хил. евро на осъдили България в Страсбург одобри в сряда, съобщи "24 часа".

Защитничката на животните Любов Гусева ще вземе 6500 евро. Тя е осъдила държавата заради отказ на кмета на Видин да й предостави информация как се изпълняват съдебни решения, които регламентират отношението към бездомните животни в града.

Отвлечена и изнасилена през 1999 г. жена ще бъде обезщетена със 17 500 евро заради бавно разследване на случая.

Осъденият на доживотен затвор за убийство и грабеж Халил Хасан пък ще бъде обезщетен с 5100 евро. Той е осъдил България в Страсбург заради нечовешко и унизително отношение от администрацията на затвора.

Лежал в изолирана килия, а кореспонденцията с адвоката му била наблюдавана. Съдът критикува страната и за отказано разследване по негов сигнал, че е подлаган системно на расистки обиди от надзирателите.

През 90-те Халил Хасан воюва в Босна на страната на мюсюлманите. След като се връща в България, се захваща с грабежи. Убива таксиметров шофьор. Докато изтърпява наказанието си във Варна и Ловеч е водил десетки дела срещу затворите и държавата. През 2007 г. се жалвал, че зад решетките не му осигуряват имам за молитви и че в менюто му има свинско.

Халил Хасан е осъждан над 10 пъти. Окончателното му наказание е доживотен затвор без замяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase