Снимка: БулФото

Състав на Апелативния съд в Пловдив увеличи с една година и осъди на две години затвор Ахмед Муса Ахмед - имам на пазарджишката джамия "Абу Бекир".

Още по темата
Той бе признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

На Муса бе наложено и административно наказание - глоба в размер на 5000 лева. Той има и условна присъда 3 години, която заради новото наказание също става ефективна.

Магистратите освободиха от наказателна отговорност Абдуллах Салих - районен мюфтия на Пазарджик, и Саид Мутлу - имам на Сърница, които бяха с условни присъди. На тях им бяха наложени глоби съответно по 3000 и 4000 лева, предаде БТА.

Присъдите на останалите 10 подсъдими по делото останаха непроменени - глоби. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

На съдебното заседание в Пловдив присъстваха районни мюфтии и главният мюфтия Мустафа Хаджи. Преди произнасянето на присъдите Хаджи заяви, че вярва в невинността на подсъдимите и застава зад всички служители на мюсюлманското вероизповедание.

Според него "делото е скалъпено от медиите и прокуратурата и е дискриминационно спрямо мюсюлманите".

На излизане от залата защитниците на подсъдимите съобщиха, че ще обжалват решението пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Имаме тази готовност, защото не сме си правили илюзии, че при всичките лъжи и истерии, които се изсипаха по това дело, ще се мине без Страсбург, коментира Васил Василев - един от адвокатите на подсъдимите.

Виктор Янков от Апелативната прокуратура каза, че най-напред ще се запознаят с мотивите на съда и след това ще решат дали ще обжалват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase