Снимка: архив, БулФото

Делото срещу Цветан Цветанов за длъжностно присвояване беше разгледано днес от Върховния касационен съд.

Още по темата
Това е второто дело срещу бившия министър на вътрешните работи, което стига до ВКС.

Прокуратурата протестира решението на предходните две инстанции да оправдаят Цветанов, който според обвинението е присвоил близо 50 000 лева, изплатени на бившия началник на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. ВКС ще оповести решението си в законовия срок, предаде БТА.

Адвокатът на Цветанов - Менко Менков, коментира пред журналисти, че за него няма значение кога ще се произнесе съдът. Препоръчителният законов срок е два месеца. По думите на Менков практиката на ВКС е да се произнася малко по-късно, защото съдът е много натоварен.

По другото дело срещу Цветанов, по което той беше осъден на две инстанции на 4 години затвор за това, че е осуетил разследване срещу Орлин Тодоров и още няколко души, решението на съда се чака вече два месеца.

Адвокат Менков коментира, че ако ВКС потвърди осъдителната присъда на Цветанов, това ще означава, че трябва да бъдат подведени под отговорност всички бивши министри на вътрешните работи, които са отказвали прилагането на специални разузнавателни средства.

Той добави, че предпочита Цветанов да бъде оправдан напълно, но дори ВКС да върне делото за ново разглеждане, отново ще възтържествува законът, защото правото на бившия министър на справедлив процес не е било гарантирано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase