Христо Иванов. Снимка: архив, БТА
fallback

До момента страната ни не е приела нито един свидетел по силата на споразумението с Международния наказателен съд,уточняват от пресцентъра на прокуратурата.

Oще по темата

България ще приема защитени свидетели от чужбина по силата на споразумение с Международния наказателен съд. Документът бе ратифициран на закрито заседание на парламента и предизвика сблъсък между управляващи и опозиция. Социалистите дори поиската оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

В становище по повод публикации и изявления, касаещи споразумението, от държавното обвинение съобщават още, че то е подписано по време на официалното посещение на председателя на Международния наказателен съд и на генералния прокурор към съда у нас на 20 ноември 2014 г. след продължил близо три години процес на предварителна подготовка и съгласуване.

Такива споразумения действат между Международния наказателен съд и множество други държави и съдържанието им не е публично. Категорично може да бъде заявено, че в окончателния текст на споразумението интересите на българската държава са напълно защитени, допълват от прокуратурата. Това касае не само финансовото обезпечаване, но и правомощията за индивидуална преценка и неподлежащо на обсъждане или ревизия решение за всеки конкретен случай.

Подписването на споразумение с Международния наказателен съд е нормална практика в международните отношения. "Критиките към министъра на правосъдието Христо Иванов в тази насока са напълно неоснователни”, изтъкват от държавното обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback