Снимка: архив, БулФото

България ще приема защитени свидетели от чужбина по силата на споразумение с Международния наказателен съд. Документът бе ратифициран на закрито заседание на парламента и предизвика сблъсък между управляващи и опозиция. 

Както Dnes.bg писа, БСП обвини ГЕРБ, че ангажира България да плаща сметките на правителството на САЩ. Социалистите поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради скандала.  

Опозицията предупреди и че споразумението може да отвори вратата за влизането на престъпници у нас под предлог, че са защитени свидетели. Международният наказателен съд е съд, който се занимава с дела за военни престъпления. 

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов отхвърли обвиненията на социалистите. Той обясни, че всички разходи по приемането на свидетели ще са за сметка на Международния съд. Били предвидени обаче и изключения, в които приемащата страна ще поема разходите.

Всеки от случаите тогава щял да се договаря поотделно и затова Кирилов призна, че в крайна сметка споразумението е без финансова обосновка. 

В доклада на правната комисия за споразумението обаче е уточнено, че разходите, свързани с прехвърлянето и пътуванията на преместваното лице, са за сметка на Международния съд. Разходите на територията на България ще се договарят за всеки конкретен случай, а ако бъдат поети от страната ни, ще е за сметка на бюджета на съдебната власт. 

Кирилов направи и разграничаване между защитен свидетел и престъпник.  Той коментира и искането на БСП за оставка на правосъдния министър."Абсолютно несериозно и необосновано", каза депутатът. 

Кирилов отхвърли и критиките на социалистите, че текстът на споразумението бил недостъпен за депутатите. Шефът на правната комисия съобщи, че той бил на разположение в секретна секция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase