Снимка: архив БТА
fallback

Прилагането на специални разузнавателни средства спрямо магистрати ще може да се иска и от вътрешния министър, както и от шефа на ДАНС. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в НПК.

В последния вариант на редакцията парламентът бе предвидил това да е право само на висш прокурор.

Oще по темата

Измененията бяха предложени от главния прокурор и внесени от ГЕРБ, а основната им цел бе да спрат традицията осъдени престъпници да не могат да бягат от правосъдието.

Досега искането на СРС-та за магистрати бе в правомощията на шефа на СГС. Занапред по дела за тероризъм и трафик на хора СРС-та ще могат да се прилагат и спрямо свидетел, но с неговото съгласие.

Парламентът реши окончателно, че съдът ще може да задържа и при осъдителна присъда на първа инстанция. Когато се налага наказание от над 10 години затвор опасността от укриване ще се предполага.

Съдът вече ще може да иска слагането на електронни гривни за контрол върху изпълнението на мярката "домашен арест" .

Бе прието и че разследващите ще могат да задържат без да изземват кореспонденция, но само в неотложни случаи.

МВР пък поема контрола над спазването на забраната подсъдим да напуска местоживеенето си без да има разрешение от прокурор.  При налагане на "домашен арест" съдът ще определя адреса, на който ще се изпълнява мярката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Ред арми

преди 8 години

То и преди беше така. Закачаха се тези, които решаваха Боко тиквата и Цветанов

3

Асеновец

преди 8 години

Нормално. Отново се превръщаме в полицейска държава. Нали мутрата Борисов трябва да знае кога, кой и какво говорят за него. Нали трябва да се разбере предварително дали Цветанов ще лежи в затвора. Нали трябва да се знае предварително и да се избегне подслушване от сорта на това на Борисов с М. Найденов и Н. Кокинов

2

Анонимен

преди 8 години

А Калинки ще слага ли, или свършиха вече? Или сега им казват Бъчварки и Боковки?

fallback