Сотир Цацаров. Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров не подкрепи идеята на Реформаторския блок с три четвърти съгласие на депутати да бъдат сменяни обвинител №1, както и шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд.

"Едва ли някой ще погледне добре на това главният прокурор и председателите на върховните съдилища да могат да се сменят като в някои наши близки балкански страни", коментира Цацаров.

Още по темата
Той посочи, че проблемът не е в това дали три четвърти от депутатите ще могат да свалят главния прокурор, а доколко този поход към овладяване на прокуратурата ще бъде реализиран.

С уговорката, че към момента вижда „само словоизлияния, абстрактни политически идеи, които се опитват да добият юридически привкус”, главният прокурор припомни, че за освобождаването на главния прокурор от парламента има решение на Конституционния съд.

Цацаров добави, че проблемът не е персонален, а става въпрос за прокуратурата и съдебната власт като цяло.

Той призова да се вслушаме в думите на Европейската комисия: "Някак си тези критики, които ги чух тук или ги чувам тук ежедневно от реформатори, псевдореформатори, нереформатори и т.н., не, че прокуратурата работи перфектно, но никой не ми ги каза в Брюксел".

Днес партиите в управляващата коалиция обсъждаха как и в каква степен да ремонтират Конституцията. Юристи от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, заедно с правосъдния минисър Христо Иванов и вицепремиера Кунева, преговаряха повече от два часа в парламента, но до съгласие не се стигна и разговорите ще продължат.

Засега е ясно, че ГЕРБ искат единствено да разделят ВСС на две. Реформаторите обаче настояват за по-съществени промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase