Румяна Ченалова. Снимка: БулФото
fallback

Състав на Софийския апелативен съд не уважи искането на Софийската градска прокуратура за налагане на мярка "задържане под стража” на съдия Румяна Ченалова.

Oще по темата
Съдът потвърди наложената от Софийския градски съд "парична гаранция” в размер на 8000 лв.

Според прокуратурата в интерес на обществото е Румяна Ченалова отново да бъде задържана.

Съдийката е разследвана заради длъжностно и документно престъпление.

Държавното обвинение се позова на свидетелски показания за финансови договорки между Ченалова и Ангел Божилов от обединение "Енергийни дружества", съобщи БНР.

За да облагодетелства това дружество, съдийката подправила протокол, за да вкара в него факти, които обаче не били коментирани по време на съдебното заседание.

Държавното обвинение основно се спря на процесуалното поведение на Румяна Ченалова - това, че не се е явявала на разпит и съществуваща оперативна информация, че се готвела да се укрие, според тази информация, в Бразилия.

Заради това тя беше арестувана на 14-и април, прекара 48 часа в ареста и сега прокуратурата продължава да твърди, че има опасност Ченалова да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде отново задържана.

Защитата на съдия Румяна Ченалова поиска съдът да остави без уважение искането на прокуратурата за задържане под стража.

Адвокатът й и неин брат – Станимир Ченалов, заяви, че твърдението, че съдия Ченалова разполага със значителна сума пари извън граница, не е доказано. Нямало и доказателства, че тя се е опитала да напусне страната.

Самата Ченалова също заяви, че доводите на прокуратурата, че съществува реална опасност да се укрие, не кореспондирали с доказателствата.

Съдийката каза още, че не може да се твърди, че може да се укрие или да окаже въздействие на свидетел, имайки предвид служебното ѝ положение.

След решението на съда Ченалова обяви, че започва да смята, че има „лов на вещици“ и е много възможно да става дума за „поръчка от изпълнителната власт". Съдийката каза още, че не смята, че е допускала грешки по делото „Октопод“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

?!

преди 9 години

Има ли нещо нормално в нашата държава?

7

Луд с Мотика

преди 9 години

СРАМ!!! После кажете че се борим с корупцията. 1 - Ченалова е корумпирана - ФАКТ (19 тома събрани с доказателства ПРОТИВ нея)2 - Съда я пуска под парична гаранция от 8000 лева - Факт че и колегите й са корумпирани. Не може да имаш 19 тома с доказателства и да я пуснеш под гаранция. Недопустимо. Всички са за затвора, всички начело с Ченалова...

6

internetlumpen

преди 9 години

Реформа в пълния и блясък!

fallback