Снимка: Нова тв

"Вероятно съм навредила на някого", прозря пред Нова тв съдия Румяна Ченалова, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева.

Съдия Ченалова бе обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя е известна също с това, че е водила знакови дела като "Октопод" и "Соло".

"Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона", настоя тя.

Още по темата
Попитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: "Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа", заяви съдията.

Тя обаче коментира, че веднага след разпределяне на делото "Октопод" срещу нея е образувано наказателно производство в Македония, по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено.

"По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус", заяви тя и допълни, че именно този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването й от делото "Октопод".

"Отстраниха ме за това, че два протокола по делото "Октопод" не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря", заяви съдията.

Румяна Ченалова заяви още, че е сигнализирала два пъти ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват "действия, които най-малкото са незаконосъобразни".

Хо повод обвиненията на френския посланик показуса "Белведере", Ченалова обясни: "Не може да обвиниш български съдия, тоест съдебната система, че извършва престъпление. И това е направено по едно висящо дело. Проблемът не е толкова, че посланикът го каза, а че никой не реагира. Във ВСС не се каза една дума, нямаше обсъждане по тази тема".

Адвокат Ченалов, нейният брат, който й е и защитник допълни: "Постоянно се говори - този съдия взе подкуп, и не осъзнават хората, колко смешно звучи това в очите на човек, който се занимава с право. Дори и съдия да е взел подкуп, човек има право на жалба на следваща инстанция, там са трима души. Няма обвинение за подкуп срещу Ченалова", обясни адвокатът й. 

"Като брат и като адвокат смятам, че тези твърдения са абсолютно неверни", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase