Иван Тодоров. Снимка: БулФото

13 години и 4 месеца затвор присъди Варненският окръжен съд на Иван Тодоров за убийството на Хюлия Маджар от село Белоградец.

Още по темата
Престъплението бе извършено в началото на миналата година. Съдът призна вината на Тодоров за убийство по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Първата съдебна инстанция присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше намалено до 13 години и 4 месеца затвор при първоначален строг режим.

Обясненията за нощта на престъплението днес той даде пред закрити врата заради интимните подробности, съобщи Дарик.

Като причина за убийството на 24-годишното момиче той е посочил отказ от интимност, който отключил агресията у него. Според показанията му в нощта на 1 януари 2014 г. двамата прекарали два часа в колата на подсъдимия и си разменяли ласки.

Жертвата засегнала мъжкото достойнство на Иван, който я ударил в лицето. Младата жена побегнала от автомобила, но той я догонил и с гаечен ключ й нанесъл още 6 удара по главата, което причинило смъртта й. Подсъдимият не посочи каква точно е била обидата, нанесена му от Хюлия. Двамата били приятели от деца и съученици.

По-късно съдебно-медицинската експертиза установила от 6 до 9 удара с твърд предмет, които не само сломили съпротивата на студентката, но са и непосредствена причина за смъртта й. Подсъдимият поискал с SMS и 300 000 лева откуп от близките на жертвата си. Ден след това той изхвърлил тялото на Хюлия в лозов масив край Аксаково и напуснал страната през ГКПП „Дунав мост”.

Тодоров беше обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест. Три дни по-късно, на 6 януари 2014 година, бе задържан от холандските органи на реда, а два месеца след това предаден на българските власти. От 24 март миналата година Иван Тодоров е в затвора във Варна с мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Общо 300 000 лева е обещетението, което той трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

След произнасяне на съдебния акт адвокатите на семейството на Хюлия Маджар заявиха, че ще обжалват присъдата. Тя ще бъде протестирана и от Варненската окръжна прокуратура. Страните могат да направят това в 14-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Иван Тодоров остава в ареста, реши още съдът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase