Владислав Горанов. Снимка БТА
fallback

Пари за увеличение на възнагражденията в съдебната власт няма, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред ВСС. Министърът беше поканен на редовното заседание на съвета, на което се обсъжда разчет на средствата, необходими за възнагражденията в съдебната система.

Магистратите искат актуализиране на заплатите им - повишение около 12 на сто, за което са нужни около 24 милиона лева. От ВСС твърдят, че за последните почти три години те не са променяни. Според тях това е нарушение на Закона за съдебната власт, в който се казва, че "основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средна заплата на заетите лица в бюджетната сфера". 

Горанов призна правното основание за актуализацията на парите им, но обясни, че финансовото състояние на държавата не е балансирано. Като изход от ситуацията министърът предложи да се промени Законът за съдебната власт и заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин. "Ако напишете в закона, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил", отбеляза Горанов.

„Мога да помогна само с едно - законодателят ни е дал право да правим предложения за промяна на закона, за разлика от вас. Може да променим чл. 218 от Закона за съдебната власт и няма да сте в такова некомфортно състояние“, каза министърът.

Той използва вчерашните дебати за дълга в парламента, като се пошегува, че не е в комфортната ситуация да разпределя излишъци, а е в ситуацията да го слагат на фалшиви банкноти.

„Проблемът е, че няма пари, трябва да се печатат, а само Мая Манолова ги печата", заяви Горанов, визирайки раздаваните от нея "горановки" пред НС вчера.

Той обясни, че не може да приеме за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото го изисква законът. "Всяка власт трябва да си намери баланса", посъветва ги той.

По думите на министъра финансирането на съдебната власт от данъци в България е твърде високо.

„Изследването в рамките на ЕС, което помолих да направят, показа, че България не се различава от общата практика. С много малки изключения, където има други правни доктрини и концепции, финансирането на съдебната система се извършва в различна пропорция между данъци и такси" посочи Горанов.

Членът на ВСС Юлиана Колева заяви, че има неадекватности в тарифата за съдебните такси. Така например, за много тежки дела се плащала такса едва от 50 лева. Събираемостта на вземанията е друг проблем, според нея, който стои между ВСС и НАП. Става дума за разноски, които се правят за правораздаване.

Горанов на свой ред заяви, че е изкушен да предложи промяна на тарифата за съдебните такси. "Трябва да се търси балансът между достъпа до правосъдие и реалната цена на услугата, която се предлага на обществото от страна на съдебната власт. Все пак трябва да има стъпка в тази насока. Затова ще имам и разговор с правосъдния министър", каза той и намекна, че може да се обсъди увеличение на номиналните такси, за сметка на пропорционалните, и обвърза темата със съдебните такси с качеството на правосъдието.

Според члена на ВСС Румен Георгиев възражението "няма пари" от страна на Горанов е несъстоятелно. Ние не сме правителство на съдебната власт и затова трябва да взаимодействие с всички останали. Нужно е съотношение и отношение между властите, за да има държава, добави Георгиев.

Горанов заяви, че не може да приема, че вчера в НС се водеше дебат за дълг от 16 милиарда лева, а днес се говори за увеличение на заплатите в съдебната власт с 12 процента- "Да не мислите, че на Христо (Иванов - бел.а.) му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", продължи министърът.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

Горанов вика Няма Пари Президента вика че сме вече Стабилни Тази Пародия на Правителство и Президент е Обречена на Тотален Провал Най лошото е че ни Завличат Отново в техните Аферки

31

мая

преди 9 години

ГОРАНОВ НЕЩО СИ ПРОМЕНИ ФИЗИОНОМИЯТА, БАЯ ВИСОКОМЕРЕН ПОГЛЕД Е ИЗВАДИЛ, Я ДА МУ ДАМ МОЙТА СЕСТРИНСКА ЗАПЛААТ ПА ДА ТЕ ВИДЯ ДОЛНО СЕЛСКО МОМЧЕНЦЕ!мамка ви мръсна1

30

Алинея ента

преди 9 години

Дела, дела, само дела! Това дядо Тошо завеща!И съдии, прокурори, адвокатистроят си къщи кат палати,не само от ... заплати!

fallback