Снимка: Булфото, архив

Софийският градски съд позволи на десет души, част от които полицаи, да се конституират като частни обвинители по делото за посегателство срещу полицай и хулигански прояви на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Още по темата
Следващото заседание е на 23 март, макар да стана ясно, че единият от полицаите, присъствал на инцидента на варненското летище - Костадин Колев, ще отсъства от страната до май.

Това са двете причини, поради които и днес процесът не тръгна, предаде БТА.

Защитата на Сидеров не е съгласна всички полицаи да имат право да са частни обвинители, защото по тази логика всеки полицай, повикан на хулиганска проява, би имал право да бъде страна по дело, независимо, че отзоваване на органите на реда на сигнал е част от задълженията им.

Сред десетимата, които имат право да са страна по делото, е и френският дипломат Стефани дьо Мортие, пътник в самолета, в който е бил лидерът на "Атака" и няколко депутати от партията.

Твърди се, че тя била обект на нападки от страна на Сидеров.

Обвинителният акт за инцидента, който стана през януари миналата година, е в съда от април 2014 г.

Първоначално проблем беше връчването на обвинителния акт на Сидеров.

След това дойдоха предсрочните парламентарни избори, които осигуриха на лидера на "Атака" отново имунитет и делото беше замразено.

След като главният прокурор повторно поиска, но вече от 43-ия парламент да свали наказателната неприкосновеност на Сидеров, а той доброволно се отказа от нея, в края на януари трябваше най-после делото да тръгне по същество, но не се яви полицаят, когото прокуратурата твърди, че Волен Сидеров е ударил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase