Снимка: архив Булфото
fallback

Няма виновни за смъртта на 22-годишен работник под срутена бетонна плоча на строяща се сграда на бул. България” в София. Това стана ясно на заседание на Софийски градски съд, който оправда деветимата подсъдими.

Трагичният инцидент стана на 27 декември 2004 година. При строителни работи на нова сграда тогава се срути плоча. Под нея загина 22-годишният Стоян Кандилев от град Баня.

Oще по темата
Подсъдими за смъртта му бяха Георги Хранов, Даниел Капсъзов, Георги Бабанов, Валентин Христов, Анастас Вълков, Георги Данов, Тенчо Янев, Емил Славков и Георги Найденов. От трагедията до днес делото започва четири пъти. Днешното решение не е окончателно, защото то може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.

При едно от предишните разглеждания на делото чест от подсъдимите бяха оправдани, а друга част - глобени.  Прокуратурата тогава не възрази. Днес съдия Ралица Манолова обясни, че точно поради този факт няма как да бъде постановена друга, освен оправдателна присъда, съобщи БТА.

Освен това според съдебния състав вещите лица, изготвили експертизи по делото, не са били убедителни в доводите си. Затова така и не е безспорно доказано, че допуснатите нарушения при строежа са във връзка с пропадането. Експертите не били убедителни и в заключението си, че поддалата бетонна плоча на по-ниско ниво е причина излятата по-високо да се срути.

Гражданският иск на семейството на 22-годишното тогава момче остана неуважен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

До 16

преди 9 години

Щях да пиша: "То в тая държава никога няма виновни за нищо". Гледам, че си го написал, но да го напиша и аз. Сигурно 99,5% от читателите ще го напишат, че чак ще рече човек, че един и същ читател и копирал 200 мнения.

14

Анонимен

преди 9 години

В тази скапана държава никога за нищо няма виновни! Изнасяйте се по-бързо!

13

Анонимен

преди 9 години

интересно на какъв трудов договор е бил работника и на каква сума са го осигурявали?Отделно имал ли е застраховка за трудова злополука и живот, която Европа е задължителна за работещите в тази сфера и се плаща от работодателя.

fallback