Снимка: БТА

Задържаният у нас за тероризъм французин Фриц Жоли Жоашен призна, че се познава отдавна с единия от братята атентатори в Париж – Шериф Куаши. Според него обаче това не означава, че е терорист или че има пръст в организирането на кръвопролитията във Франция.

Още по темата
Това стана по време на заседание на Хасковския окръжен съд днес, който наложи мярка „задържане под стража“ на чужденеца.

Решението беше взето, след като вчера Франция ни прати европейска заповед за арест за Жоашен заради обвинение в тероризъм.

Братята Саид и Шериф Куаши разстреляха 12 души в редакцията на френското списание "Шарли ебдо" миналата сряда, след което двамата бяха убити от френските спецчасти в околностите на Париж.

Фриц Жоли Жоашен беше задържан на българо-турската граница по Нова година след друга европейска заповед за ареста му. Тя се базираше на сигнал на жена му, че е отвлякъл сина им, за да го заведе в Сирия и да го обучава в радикален ислям. Вчера съдът в Хасково остави французина в ареста по тази заповед. Няколко часа по-късно Франция прати втора – заради обвинение в тероризъм.

В нея се посочва, че малко преди отпътуването му от Франция Жоашен е имал контакти с Шериф Куаши, обясни днес окръжният прокурор Дарина Славова.

Пред хасковския съд Жоашен призна, че е близък с единия от парижките терористи. "Познаваме се от деца. Приятелите от детинство си остават за цял живот“, каза той.

В същото време французинът се защити, че не може да бъде отговорен за действията на Куаши. Той обясни, че е пътувал, защото е бил във ваканция, и допълни, че ако е искал да участва в терористични актове, е щял да го направи.

Фриц Жоли Жоашен настоя да бъдат предоставени доказателства по обвиненията към него, ако има такива.

До приключване на двете производства срещу Жоашен - за тероризъм и за отвличане на дете, той остава в хасковския арест, съобщи Дарина Славова.

Защитникът на французина пък обясни, че той е съгласен да бъде екстрадиран възможно най-бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase