Снимка: архив Ройтерс
fallback

Около 300 картини и други предмети с художествена стойност бяха изнесени от трезора на КТБ и транспортирани в Националната художествена галерия в София. Те са собственост на банкера и бивш собственик на фалиралата банка Цветан Василев.

Oще по темата
Трансферът беше направен по искане на прокуратурата.

Държавното обвинение е настояло с писмо до министъра на културата произведенията на изкуството да бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия в София. Това съобщиха официално от ведомството на Вежди Рашидов.

Оттам обявиха и че ще бъде направено експертно становище на творбите от трезора на КТБ по искане на прокуратурата.

Сред иззетите картини има произведения на Мърквичка и Златю Бояджиев.

Упълномощеният да се грижи за личните вещи на Цветан Василев, Георги Георгиев, протестира срещу начина, по който картините се изнасят. Той обясни, че той и адвокатите на банкера не са били уведомени за ставащото, нито пък са били допуснати в сградата.

„Ние не бяхме допуснати, не знаем какво се изнася. Това е някакъв техен опис, на базата на който хората работят. Всяка пета картина може да не се опише“, каза Георгиев, цитиран от телевизия Bulgaria On Air.

Цветан Василев е обвинен в източването на 206 млн. лв. от КТБ. Той се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Съдът в Сърбия все още не се е произнесъл по искането на българската прокуратура за екстрадицията на банкера.

КТБ беше поставена под особен надзор, а на 6 ноември БНБ отне лиценза й.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

KAKVI KARTINI -TOVA SA BOKLUZI,KATO RAZNI DRASKANIZI NA TAI NABEDENIA ZA RISUVAC ZLATU BOIADGIATA

27

Анонимен

преди 9 години

Ха-ха!КТБ не е обявена в несъстоятелност?!Съда не се е произнесъл по отношениеима или не престъпление от страна на КТБили собствениците или акционери и т.н.?!Картините се изземват КАК и ЗАЩО?!И съответно отиват КЪДЕ- при Веждичката?!А той има да взима 2млн от КТБ?!И ще си вземе НАЛИ!?Ха-ха!Хитро,а?????!!!!!

26

Анонимен

преди 9 години

Ирен Кръстева /на Делян Пеевски, ДП или 10, майката/ му е подарила картина, което говори много.

fallback