Снимка: архив Булфото

Цветан Гунев беше отстранен окончателно от поста на подуправител на БНБ. Това стана с решение на Софийския апелативен съд. Магистратите обясниха отстраняването с това, че служебното положение на Гунев предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него, съобщи БТА.

Още по темата
Отстраненият банков шеф обясни пред медиите, че по закон парламентът трябва да го смени, ако повече от 6 месеца е в невъзможност да изпълнява задълженията си. „Не знам защо съм неудобен”, каза още Гунев и обясни, че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира.

Гунев е разследван от прокуратурата за престъпление по служба по делото за източване на 206 млн. лв. от КТБ. Още през юни той получи обвинение, че не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фалиралата банка.

Обвиняеми заедно с него са и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

През септември прокуратурата също внесе искане за отстраняването на Гунев от длъжност, но тогава и СГС и Софийският апелативен съд не разрешиха. Обяснението им беше, че разследващите не разполагат с никакви данни, че е възможно Гунев да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

Прокуратурата обаче внесе повторно искане за отстраняването на подуправителя на БНБ и миналата седмица Софийски градски съд отстрани Гунев. Той обжалва, но днес САС потвърди окончателно решението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase