Архив: Булфото
fallback

Дори при слаб интернет протоколите от случайно разпределение на делата в СГС могат да бъдат изпратени до ВСС. Това сочи доклад на експертна група, на която ВСС възложи да провери надеждността на информационната система на СГС.

Инспекцията беше направена, след като от съда обясниха, че в деня, в който е разпределяно делото за несъстоятелност на КТБ е имало срив и заради това протоколът не е изпратен веднага на ВСС. Това породи съмнения за манипулиране на системата, а заради проблема съдии от СГС и СРС поискаха оставката на шефката на градския съд Владимира Янева.

Oще по темата
На заседанието днес присъстваха председателят на СГС Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева, Богдана Желявска, Иво Дачев и Николай Димов.

От доклада стана ясно, че интернет доставчик на СГС е М-тел. Експертите са установили, че само той управлява рутера. Поради това има възможност трети лица, отвън, да влязат през рутера на съда и да манипулират данни във вътрешната система на съда или да източат всички данни. Една от препоръките на ВСС е  СГС веднага да влезе във владение на въпросния рутер.

От М-тел са предоставили и справка, според която в деня, в който било разпределено делото за фалита на КТБ, е имало под 50% загуба на трафика. Проверяващите специалисти, обаче, заявили, че дори и при 99.9% загуба на трафика, протоколът от разпределението е щял да пристигне във ВСС, но просто по-бавно.

Установено е още, че през системата в съда масово се теглят филми и музика. Контрол на достъпа до определени сайтове в интернет нямало наложен в СГС, констатирали експертите.

Към настоящия момент системата има над 300 входни точки, което според експертите води до забавяне на комуникациите.

Според доклада мрежата на Софийски градски съд е независима от тази на Върховния касационен съд.

Една от препоръките на комисията е да има мониторинг на IT системите в съда, както и на трафика на интернет, а сървърните помещения да бъдат заменени с нови. С оглед на информацията за загуба на пакети данни е констатирано, че това не е причина за пълна загуба на връзка, а единствено предоставянето на данните става по-бавно.

След представянето на проверката ВСС взе решение да се обяви обществена поръчка за изработка на нов централизиран софтуер за случайно разпределение на делата. По този начин ще може да се наблюдава движението на делата във всички съдилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Аз

преди 9 години

Съдът пиратства :)*** държавата!

4

Анонимен

преди 9 години

Оглупяхме ли? Проблема, който се обсъжда е за софтуер, който е да разпределя делата на случаен принцип. Тоест да има някакъв шанс делото да попадне на някой друг, а не на този който ще го реши в интерес на някого. Защо целта не е справедлива присъда, без значение кой е съдията. Нов по надежден софтуер означава, че на корумпираните съдии ще имат затруднение. Не съм на "ти" с правото, но това не ми пречи да мисля.

3

Анонимен

преди 9 години

За жалост ДЕФЕКТА не е софтуерен!Една от основните причини за тоталната корупция в съдебната система е липсата на прозрачност.Трябва да има реални лостове за прозрачност, проверки и носене на лична отговорност! Сменете подкупните съдии. На Софтуера нищо му няма. Тези които го манипулират са виновни!!!Дали ще e АСУД или LawChoice няма значение, но явно целта не е рефолма, а парите да отидат при правилните хора!За още някои (зло)употреби на системите за случайно разпределение на делата показва колко съвършена е и другата с-*** използвана в съдилищата АСУД

fallback