Архив: Булфото

Съюзът на съдиите в България иска от ВСС да смени незабавно програмата "Law Choice" и да се намери оптимално временно решение за случайно разпределение на делата до въвеждане в експлоатация на програма, изработена прозрачно от компетентни независими специалисти. Това става ясно от писмо на най-голямата съдийска организация до Съвета.

Още по темата
Проблемът предизвика вълна от недоволство през последните дни. 25 съдии от СГС поискаха оставката на шефката си Владимира Янева и заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Те бяха подкрепени в исканията си и от 15 техни колеги от СРС. В резултат на това от ВСС обявиха, че започват проверка, защото имали информация за нередности при софтеура, който разпределя делата.

Днес правосъдният министър Христо Иванов заяви, че ВСС замазва проблема, а за нередностите в системата се е знаело още през 2013 година, когато е била първата проверка.

В писмото си съдиите искат да се внесе и яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд, които се превръщат в опасност за независимостта на съда и създават предпоставки и съмнения за търговия с влияние.

В ситуацията на опасно разрастващото се недоверие към административното ръководство на съда, за да се защити честта и професионалното достойнство на почтените съдии, Висшият съдебен съвет дължи убедително аргументирани и изчерпателни обяснения какви мерки ще предприеме за ангажиране на отговорността за накърнения престиж на съдебната власт и за създаване на действени гаранции, че съмнителните практики ще бъдат незабавно преустановени, пише в писмото на ССБ.

Съдийският съюз изразява подкрепата си към позицията на всички съдии, които не искат да са мълчаливи участници в продължаващото дискредитиране на съда като институция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase