Снимка: Dnes.bg
fallback

Седем души са обвинени за проповядване на антидемократична идеология на Ислямска държава и са с мярка за неотклонение "задържане под стража за 72 часа" след вчерашната спецакция на ДАНС, МВР и прокуратурата в Пазарджик, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Oще по темата
Всички обвиняеми са с български произход - Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова, а водач им е бил ходжата Ахмед Муса.

Според прокуратурата те са представлявали организирана престъпна група.

Седмината са обвинени също, че са извършвали пропаганда за война.

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев коментира, че това не е клетка на Ислямска държава, но е можело да бъде.

От агенцията са следили задържаните повече от година и половина и са решили да действат в момента, в който са забелязали началото на опити за набиране на бойци за Ислямска държава и призиви за джихад.

Председателят на ДАНС добави, че са установили, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти.

Писанчев подчерта, че са се стремили да не накърняват етническите отношения и изрично подчерта, че джамията, в която ходжа Ахмед Муса е бил задържан, не е била осквернявана.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че акцията е била планирана за декември, но се е наложило да се действа незабавно заради изтичане на информация, която е била публично оповестена.

Той подчерта, че това не е разследване срещу етническа група, религия или такова, което има за цел преки или косвени последици - накърняване религиозните чувства на наши съграждани.

Сарафов добави, че са били иззети компютри, чрез които обвиняемите са прокламирали идеите си за водене на война с християнството.

Заместник-главният прокурор уточни, че са били извършени общо 46 претърсвания, 23 от които в Пазарджик.

„В рамките на операцията бяха задържани за 24 часа 26 души. До настоящия момент са разпитани около 30 свидетели”, обясни той.

По думите му Ахмед Муса от юли до ноември е проповядвал възгледите на ИД.

„В проповедите си Муса говори за възхвала на ИД и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, заяви Сарафов.

От Главното мюфтийство съобщиха, че служители имами, имащи трудови правоотношения с Мюсюлманското изповедание, не са арестувани или подведени под отговорност в следствие на акцията на ДАНС.

От Главното мюфтийство припомнят, че в нарочна декларация вече остро са осъдили дейността на Ислямска държава и апелират към българските граждани, изповядващи исляма, да не се отзовават на призивите за джихад и създаването на халифат.

"Те са несъстоятелни, тъй като самопровъзгласилите се за това нямат тази компетенция“, посочват от мюфтийството.

В позицията се посочва, че Главното мюфтийство вярва във върховенството на закона и смята, че всеки, който го престъпва в следствие на своите персонални амбиции, трябва да понесе отговорност.

Също така апелира към органите за сигурност, изпълнявайки своите задължения, да не допускат вменяването на вина и страх у невинни граждани в следствие на създалата се обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

ei sega kato mi se zavie boi s dzixadistite ot kvartal isto pazardzik male male ,kato iskarat oniami laptopi i telefoni takava prestilka shte ima 4e ne mi se misli ,celia resyrs na balgarskata armia shte se vkly4i, samo da mogat da zapalat i litnat istrebitelite i xilekopterite.

30

rom pz.

преди 9 години

nerazbiram kak izvednash reshixa niakoi xora 4e imame radikalen islam ,ami kade e granicata ot radikalen i normalen, koi shte mi kaze i imali dokazatelstva .sada bi triabvalo da raboti s dokazatelstva a ne s shteli da stanat ,

29

ROM PZ.

преди 9 години

abe za dokolkoto razbrax : gi obviniavat 4e zamalko i da sa stanali dixadisti .xybavo ama to i vie giayrite zamalko da ste po tyrsko robstvo oshte 500 godini ama neste !!!!!!

fallback